Recepten

Boekweit
april 2017

200 gram boekweit
1 ui, gesnipperd
olijfolie
400 ml. groentebouillon
300 gram rode ui
500 gram champignons
1 theelepel tijm
zout, peper
1 eetlepel appel diksap of ahornsiroop
2 eetlepels balsamico azijn
50 gram rucola
2 lente uitjes
50 gram geraspte parmezaan
2 eetlepels hazelnoten, grofgehakt

De boekweit grondig met heet water afspoelen en laten uitdruipen.
De stukjes ui in hete olijfolie glazig laten worden.
De boekweit toevoegen en ongeveer 2 minuten bakken.
De hete bouillon toevoegen en ongeveer 20 minuten laten koken met het deksel half op de pan.

Ondertussen de rode uien in de lengte in stukjes snijden en de champignons in vieren snijden. In hete olijfolie kort aanbakken, tijm toevoegen en met zout en peper op smaak brengen. De diksap of ahornsiroop opschenken en de groenten licht caramelliseren. Met balsamico afblussen en een beetje laten inkoken. Houd de groente warm!

Rucola wassen, de bosui schoonmaken en in ringen snijden.
Doe boekweit in een schaal. Daar doe je de rucola en het ui-champignon-mengsel bovenop en vervolgens garneer je met, rucola, bosui, parmezaan en hazelnoten.

Ik heb de hoeveelheden omgerekend naar die 125 gram boekweit die ik had.
Voor bovenstaand recept had ik bijna alles dat nodig was om het te maken, in huis.
Bijna alles? Nou ja, ik had geen olijfolie, geen  champignons, geen appel diksap en geen Parmezaanse kaas.
De olijfolie heb ik vervangen door zonnebloemolie, de champignons heb ik gekocht (1 doosje van 250 gram), de diksap heb ik vervangen door een eetlepel rietsuiker (dat caramelliseert ook erg goed) en de Parmezaanse kaas heb ik vervangen door feta kaas.

Ik weet natuurlijk niet hoe het origineel smaakt, maar het naar mijn voorraad aangepaste recept was heel lekker!

 -----------------------------------------------------------------

Rijstnoedels met zalm
april 2017

Gebruikt:
Boemboe rode curry
Rijstnoedels voor 2 personen
olie om in te bakken
Rest bloemkool, ongeveer 1/3 kool, 
Chinese kool, zes bladeren,
Bospeen,  ik gebruikte drie wortels
Prei, 2 stuks, 
1 grote ui, of 2 middelgrote uien
Knoflook, 3 tenen
Zalm uit de diepvries, 2 porties
Hete kerriepoeder
Blik kokosmelk, 400 ml.

Roerbak de fijngesneden bloemkool, bospeen, ui, knoflook en prei.
Bak de ontdooide zalm in een andere pan en snijd in stukjes.
Voeg aan de groenten de boemboe en de kerrie toe.
Voeg dan de in stukjes gesneden Chinese kool toe.
Voeg aan het groentemengsel een blikje kokosmelk toe + dezelfde hoeveelheid water. Laat aan de kook komen, kook 10 minuten en kook de rijstnoedels op het laatst nog 2 minuten mee.
Meng er dan de zalmstukjes er door heen.

Het smaakte voortreffelijk en het is voor mij voldoende voor ruim 3 dagen.
-------------------------------------------------------------------------
Linzenschotel met aubergine en gemengde groenten.
April 2017

Ik gebruikte 370 gram gedroogde groene linzen. Die weekte en kookte ik en toen waren het ineens minstens 800 gram gekookte linzen!
De aubergine sneed ik in blokjes en bestrooide deze met zout. Het zout zorgt dat het vocht wat uit de groente gaat. Ik doe dat omdat de aubergine anders heel veel olie absorbeert en vrij zompig wordt. Na een uurtje het zout er afspoelen en de aubergine droogdeppen. Let op! Door de grote hoeveelheid aubergine lukte het mij niet om alle zout af te spoelen. Daardoor kwam er zout in het gerecht terecht. Je hoeft tijdens het koken geen zout meer toe te voegen.

Het recept haalde ik van internet en ik paste het  aan.
Ingrediënten voor 3 personen:
1 verse rode peper (diepvries) fijngesneden
stuk verse gember, fijngesneden of geraspt
1 eetlepel garam masssala (toko)
1 eetlepel hete kerrie (toko)
1/2 grote rode paprika, in blokjes
2 zoete aardappels (oranje) in blokjes
3 uien, gesnipperd
3 grote tenen knoflook, in plakjes
100 gram van het groen van een prei, gesnipperd
740 gram aubergine in blokjes
zonnebloemolie
300 à 400 gram (zelf) gekookte linzen

Bak alles, behalve de linzen en de prei, in een grote pan. Als het mengsel gaar is, voeg dan de stukjes prei toe en laat nog even doorbakken.
Voeg daarna de linzen toe en warm nog even door.

De linzenschotel was werkelijk verrukkelijk! De rode peper maakte het gerecht vrij heet, als je niet van heet houdt, dan kun je beter wat minder rode peper gebruiken of de peper weglaten.
 Prijs: nog net geen 1 euro per persoon, als je de linzen zelf kookt.

-----------------------------------------------------------------------------------
Mexicaanse schotel met tortilla chips en kaas
75 à 100 gram rundergehakt per persoon
1 of 2 blikjes tomatenpuree
200 gr. groenten per persoon (1 gesnipperde rode paprika, 1 gesnipperde ui, 1 gesnipperde rode peper zonder zaadlijsten, doperwten en tomaten)
250 gr geraspte kaas
een zak tortillachips

Gehakt gaar bakken tesamen met een in stukjes gesneden rode paprika, een gesnipperde ui, een rode peper, de tomatenpuree en mengen met een potje uitgelekte doperwten en een blikje maïs. Dit mengsel verdelen over de bodem van een ovenschotel. Een aantal tomaten in dunne plakjes snijden en verdelen over de schotel. Daarop een laagje tortillachips en met (zelf geraspte) kaas bestrooien. Daarna een kwartiertje in de oven.

In plaats van gehakt kun je ook kidney bonen gebruiken. Ik gebruik in plaats van een rode peper ook wel vaak een flinke lepel sambal en chilipeper poeder.
Pas op voor de rode peper. Nadat je een rode peper snijdt, was dan je handen, want mocht je met je ongewassen peperhanden in je ogen wrijven, dan doe je dat nooit weer!

In het oorspronkelijke recept werd voor 4 personen een kilo gehakt gebruikt en 2 bekertjes zure room die over de tomaten gingen. Die zure room is niet echt nodig en het gehakt was wel erg lekker, maar in mijn ogen behoorlijk overdreven.

Spitskoolstamppot met gebakken brie
Hier vind je het recept op de site van AH en in onderstaande tekst heb ik mijn versie van het recept (voor 4 personen) opgeschreven.
  • 1.2 kg aardappelen iets kruimig
  • 1 spitskool
  • 1 paprika
  • 1 stukje roombrie (punt 200 g), op kamertemperatuur +
  • 4 el paneermeel
  • 6 el zonnebloemolie of olijfolie

    bereiding
    1 Schil de aardappelen, snijd in stukken en kook in 20 min. gaar in water met zout.
    2. Halveer ondertussen de spitskool in de lengte en verwijder de harde kern. Snijd de kool in reepjes. Halveer de paprika in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in stukjes. Verhit 2 eetlepels olie in een wok en roerbak de kool en paprika 5 min.
    3. Giet de aardappelen af, maar vang het kookvocht op. Stamp de aardappelen met de pureestamper tot puree. Meng de groenten erdoor en breng op smaak met peper en zout. Voeg indien nodig het kookvocht toe.
    4. Verdeel de brie in 4 gelijke punten door de punt eraf te halen en de rest in 3 stukken te snijden. Strooi het paneermeel op een bord en wentel de brie erdoor. Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak de brie op hoog vuur in 3 min. rondom bruin. Verdeel de stamppot over 4 borden en leg op elk bord een punt gebakken brie.

    Ik heb het oorspronkelijke recept iets aangepast:
    geen zout
    i.p.v. een puntpaprika een gewone paprika en
    i.p.v. boter heb ik olie genomen en geen boter in de stamppot gedaan.
    Met olie i.p.v. boter eet je minder verzadigd vet.

    Je kunt natuurlijk ook een andere stamppot nemen en daar de gebakken brie bij geven, bijvoorbeeld stamppot knolselderij of stamppot spruitjes.

    Katjang idjoe maaltijdsoep
    Ik had nog + 500 gram katjang idjoe over, daar heb ik een soep van gemaakt. De boontjes moesten nodig op, ze waren al enige maanden over datum. Op zich is het niet erg dat peulvruchten over datum zijn. Ze bederven niet, overjarige peulvruchten moeten wat langer koken. Klik hier voor meer informatie over kooktijden van peulvruchten. Je moet wel opletten met peulvruchten die je lang bewaard hebt. Soms zit er "vreterij" in. Dan zijn insecten je voor geweest met het eten van de boontjes.
    De soep die ik maakte lijkt qua smaak wel wat op erwtensoep, de kleur is iets grijzer. Ik heb zelf een snelkookpan gebruikt om de boontjes te koken, maar aangezien niet iedereen over een snelkookpan beschikt, hieronder de normale kooktijden. Ik heb 3 snelkookpannen. Het koken gaat sneller en je bespaart gas. Hier meer informatie over koken van peulvruchten in een snelkookpan. Bij deze kooktips ook nog tips over snelle weekmethode. Mocht je vergeten zijn je peulvruchten te weken, dan is dit een oplossing. Deze methode gebruik ik al heel wat jaartjes. Tegenwoordig denk ik er meestal wel aan om de peulvruchten 24 uur van tevoren te weken. Dan zijn ze in ieder geval goed geweekt. Waar ik overigens elke keer weer heel enthousiast van kan worden is hoe peulvruchten na het weken in volume verdubbelen en soms wel verdrievoudigen. Dan heb je me daar ineens een hoeveelheid peulvruchten! Fantastisch! En sommige peulvruchten zien er geweekt werkelijk prachtig uit! Bijvoorbeeld kievitsboontjes, die zijn echt schitterend om te zien. Onlangs vond ik nog een nieuwe site over kooktijden van peulvruchten in de snelkookpan.

    Ingrediënten voor 4 personen

    • zakje katjang idjoe
    • een grote ui, fijngesneden
    • 2 winterwortelen in kleine stukjes
    • een prei in ringen
    • een stuk selderijknol in stukjes
      in totaal moet je voor 4 personen ongeveer 800 gram schoongemaakte groenten gebruiken
    • bouillonblokjes
    • 1 theelepel ketoembar
    • kerriepoeder
    • evt een rookworst in plakjes toevoegen stokbrood

    Bereiden

    De erwtjes 24 uur laten weken. De erwtjes na het weken een 1/2 uur zachtjes laten koken. Na 1/2 uurtje de groenten en kruiden toevoegen dit weer een 1/2 uur laten sudderen. Rookworst in stukjes of plakjes toevoegen. Klaar!! lekker met stokbrood erbij.

    Apple crumble
    Voor 6 tot 8 personen
    Ingrediënten
    1 kg zoete appels
    Klein scheutje citroensap (knijpflesje of verse citroen)
    150 gr boter
    115 gr (volkoren) meel
    50 g havermout
    150 gr bruine basterdsuiker

    Bereiding
    Verwarm de over voor op 200 graden. Wrijf voor de kruimellaag de boter door het volkoren meel tot het mengsel op broodkruim lijkt. Voeg de havermout en de suiker toe en wrijf dit door het mengsel. Als het niet korrelig genoeg is, dan voeg je eetlepels gewijs wat meel toe.
    Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in partjes. Doe de appels, citroensap en 2 eetlepels water in een ondiepe ovenschaal met een inhoud van 2 liter. Strooi het kruimelmengsel over het fruit. Besprenkel het geheel met koud water en zet het 15 minuten in de oven. Zet de oven dan op 190 graden en laat de bovenlaag in 15-20 minuten bruin en knapperig worden. Serveer de crumble warm.

    Het is een lekker toetje en de kosten vallen heel erg mee!


    een heerlijke pan eigengemaakte erwtensoep!
    Hierbij het recept voor een grote pan soep:
    300 gram spliterwten
    1 flinke prei
    1 grote winterwortel
    1/2 knolselderij, bij voorkeur met blad
    2 uien
    2 aardappelen
    dobbelsteentjes spek
    een schouderkarbonade
    bouillonblokjes naar smaak
    een kleine rookworst
    ………………………………………………………………………….
    Was de erwten en breng ze in 1,5 liter water met de karbonade en het spek aan de kook. Voeg na een uur de in blokjes gesneden aardappelen en groenten toe en laat 30 minuten koken. Haal de karbonade uit de pan, verwijder het bot en snijd het vlees in stukjes. Voeg de in plakjes gesneden rookworst en bouillonblokjes toe.
    Als je houdt van pittig, voeg dan nog wat sambal toe.
    Eet smakelijk!
    Bezuinigingsmogelijkheden:
    gebruik een snelkookpan
    gebruik de hooikist
    gebruik minder vlees en worst

    Ik varieer regelmatig, soms heb ik geen prei in huis en gebruik ik meer uien, of ik gebruik knolraap, of gebruik ik geen rookworst, maar chorizo.
    Voor "echte" snert gebruik ik wel altijd knolselderij.

    Wortelsoep met gember
    (vegetarisch voorgerecht voor 12 personen)
    Je hebt nodig:
    1 kg winterpeen, geschild
    4 uien
    een flink stuk gemberwortel, ongeveer 5 cm
    verse tijm, + kookdraad
    4 groentebouillontabletten
    sap van 2 sinaasappels
    peper & zout
    2 eetlepels olie of vloeibare margarine om in te bakken
    zure room
    nog iets groens voor garnering, bijvoorbeeld ringetjes bosui, stoneleeks, of een handje verse koriander of peterselie

    bereiding: snipper de uien en fruit deze samen met de geschilde en fijngesneden gember zachtjes in de olie. Snijd de wortel in dunne plakjes en voeg toe. Voeg zoveel water toe dat de wortels helemaal onder staan. Bind de tijm samen met kookdraad en voeg deze toe, samen met de bouillontabletten, sinaasappelsap en peper en zout. Breng het water aan de kook en laat de soep in 20 minuten heel zachtjes gaar worden. Vis dan het bosje tijm er uit en pureer de soep met een staafmixer.

    lasagne. Nodig voor 4 personen:
    1 pak lasagne-bladen
    1 blik gepelde tomaten
    3 blikjes tomatenpuree
    4 ons rundergehakt
    2 bouillon blokjes (kip of bospaddenstoelen vind ik heel lekker)
    3 tenen knoflook
    een ruime hoeveelheid Italiaanse kruiden
    (olijf)olie
    2 grote uien
    2 grote rode of gele paprika’s of 1 courgette of 1 winterwortel in kleine stukjes
    125 gram margarine (soms als ik geen margarine in huis heb, gebruik ik gewoon olie)
    4 eetlepels bloem
    0,5 liter melk
    2 ons jong belegen kaas in plakjes of geraspt

    Bereiding
    Snij de uien, paprika’s en knoflook heel fijn (gebruik anders keukenmachine). Roerbak deze groenten in de wok in ruim (olijf)olie zo’n 10 minuten totdat ze glazig zijn. Haal de groenten uit de wok en doe deze alvast in een grote hoge pan. Rul het gehakt goed gaar in de wok. Voeg nu het gehakt samen met de Italiaanse kruiden, de fijngesneden tomaten, de tomatenpuree en de 2 verkruimelde bouillonblokjes bij de groenten. Even goed roeren! Het is nu een tomatenmassa. Dit moet nog een kwartier koken totdat de groente goed gaar is. De saus zo nu en dan goed doorroeren.

    Voor de bechamelsaus. Smelt in de kleine pan heel zachtjes de margarine, voeg de bloem erbij en ga heel hard roeren totdat alle bloem opgenomen is door de boter. Op dit moment voeg je een grote scheut melk toe en ga je nog harder roeren. Voeg nu de rest van de melk toe en blijven roeren totdat het een smeuïge massa is.

    Als de tomatensaus voldoende is ingekookt, verwarm je de oven voor op 200 graden. De lasagneschaal invetten en een kleine schep tomatensaus op de bodem aanbrengen. Daarna een laag lasagnebladen, een dikkere laag tomatensaus en weer bladen. Nu een laag bechamelsaus en weer een laag bladen enz. Ik voeg ook altijd 1 of meer lagen kaas toe. Eindig altijd met een laag bechamelsaus. Zet de schaal in de voorverwarmde oven en na ruim een half uur even in de oven kijken. Is de bovenkant bruin en pruttelt het lekker, dan is de lasagne klaar!!

    Ik heb een hele grote lasagneschaal, als ik voor meer mensen lasagne kook, dan pas ik de hoeveelheden aan.

    Zuurkool (voor 3 personen)
    500 gr zuurkool naturel
    een blik ananasstukjes, uitgelekt
    600 gram aardappelen, geschild in grote stukken
    200 gram kaas in dobbelsteentjes
    scheutje melk

    laat de zuurkool uitlekken en spoel desgewenst af. Doe samen met de aardappels en een bodempje water in een pan en kook tot de stamppot gaar is (ik gebruik een snelkookpan, dan is alles in 15 minuten gaar). Giet kookwater af, stamp de stamppot en voeg ananasstukjes en kaas toe en meng alles goed door elkaar. Voeg desgewenst een scheutje melk toe.

    Macaroni (voor 3 personen)
    Benodigdheden:
    macaroni, 100 gram per persoon
    1 eetlepel Italiaanse kruiden
    1 flinke ui
    1 bakje champignons of 1 courgette of een winterwortel
    1/2 pond gehakt
    1 blikje gepelde tomaten
    wat knoflook
    ketchup/chilisaus.
    Kook de macaroni volgens de gebruiksaanwijzing.
    Rul het gehakt fijn en voeg de Italiaanse kruiden toe.
    Fruit daarna de gesneden groente, voeg op het laatst de in stukjes gesneden gepelde tomaten en knoflook toe.
    Vermeng de gehakt/groenten/tomatensaus tenslotte met de afgegoten macaroni.
    Dit is erg lekker met wat ketchup erover heen (als je van iets pittiger houdt kun je wat chilisaus nemen).

    Pannenkoeken (voor 3 personen)
    nodig: 150 gram volkorenmeel
    100 gram havermout
    250 gram wit meel
    1 liter melk
    3 eieren
    margarine of zonnebloemolie om in te bakken
    Maak een beslag van de ingrediënten behalve de olie. Laat in een koekenpan de olie of margarine goed smelten en begin met pannenkoeken bakken. Meestal gebruik ik 2 koekenpannen tegelijk, dan gaat het wat sneller.
    Geef vooraf aan de pannenkoeken een gezonde salade.

    Spinazieschotel met maïs (voor 3 personen)
    nodig:
    500 gram spinazie à la crème (diepvries)
    300 gram rundergehakt
    gehaktkruiden
    aardappelpuree voor 3 personen
    een blikje maïs
    geraspte kaas
    Bak het gehakt rul en gaar en voeg de kruiden toe.
    Maak een aardappelpuree. Ik maak die altijd zelf met verse aardappels, een klontje boter en een scheutje melk. Bereid de spinazie volgens de verpakking. Schep het gehakt in de ovenschaal en verdeel over de bodem. Schep de helft van de puree in de ovenschaal en verspreid over het gehakt, schep de helft van de spinazie in de ovenschaal en maak er een laagje van. Leg daar weer een laagje aardappelpuree bovenop en dan de rest van de spinazie. Verdeel de uitgelekte maïs over de spinazie en strooi daarop een laagje geraspte kaas.

    Plaats 10 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.

    Zuurkool Hawaï
    2x 500 gram zuurkool
    1 ananas, in stukjes gesneden (of 2 kleine blikken ananasstukjes)
    2 keer een handvol rozijnen (80 g)
    dobbelsteentjes ontbijtspek uitgebakken
    1 kilo aardappelen, geschild, in grote stukken gesneden
    water om de aardappelen in te koken
    1/4 liter melk
    vers gemalen peper
    nootmuskaat
    een klontje boter

    Bak het spek even uit in een grote braadpan. Haal de uitgebakken spekjes uit de pan.
    Spoel de zuurkool desgewenst af, om het minder zuur te maken, en zet het met aanhangend water op in de braadpan van het spek, op heel laag vuur en smoor de zuurkool 20 minuten

    Snijd de ananas in de lengte in vieren, snijd het harde midden weg en verwijder de schil; snijd dan het vruchtvlees in middelgrote stukjes (of gebruik ananas uit blik.)

    Leg het spek, de rozijnen en de ananas op de zuurkool, en laat het goed warm worden, roer er af en toe in.

    Schil de aardappelen, snijd grote aardappelen in een paar stukken, breng ze met wat water aan de kook en laat ze 17 minuten koken.

    Warm de melk op, stamp de aardappelen en voeg de melk toe met het klontje boter, wat peper en nootmuskaat.

    Penne met prei/tonijnsaus
    Nodig voor 4 personen
    250 g penne
    ½ blik maïs
    400 g prei
    1 pakje kruidenroomkaas (150 g)
    1 ½ dl halfvolle melk
    2 blikjes tonijn in water
    1 el zonnebloemolie en zwarte peper

    Kook de penne beetgaar.
    Laat de tonijn uitlekken en verdeel met een vork in stukjes.
    Was de prei en snijd in dunne ringen.
    Verhit in een pan de olie en roerbak de prei enkele minuten.
    Giet de melk erbij en roer de kruidenroomkaas erdoor. Roer tot er een saus ontstaat.
    Doe de uitgelekte tonijn en maïs erbij en breng op smaak met peper. Warm alles goed door.
    Meng de saus door de penne.

    Broodpizza
    Lekker als hoofdgerecht.
    Nodig voor 4 personen
    ½ volkorenbrood
    1 potje tomatensaus (350 g)
    1 groene paprika
    ½ blikje maïs
    ananasstukjes
    100 g gegrilde kipfilet
    2 teentjes knoflook uit de knijper
    4 tl gedroogde oregano
    200 g zelf geraspte jongbelegen kaas
    1 el (olijf)olie

    Bereiding
    Snijd de paprika en de kipfilet in dunne reepjes.
    Roer de knoflook door de tomatensaus.
    Rooster het brood en verwijder eventueel de korstjes.
    Vet een ovenbakplaat in met 1 el olie.
    Leg de boterhammen erop, zodat ze de hele bodem bedekken.
    Smeer de tomatensaus erover en beleg verder met paprika, kalkoen, ananas en maïs.
    Strooi de oregano en de geraspte kaas erover.
    Verwarm ongeveer 20 minuten in het midden van de oven op stand 5 (200°C).

    Tip
    Maak van de overgebleven korstjes, croutons. Snij de korstjes in blokjes en bak ze knapperig in een koekenpan met een beetje (knoflook)olie. Lekker als snack of door de salade of soep.

    Pastasalade
    250 gram gekookte macaroni naar keuze (al dente koken en meteen met koud water afspoelen)
    ¼ literblik fijne doperwtjes (doperwten laten uitlekken)
    1 potje paprika (zoetzuur laten uitlekken)
    2 eetlepels paprikavocht (uit het paprikapotje)
    6 afgestreken eetlepels tomatenketchup
    1 dl. mayonaise
    1 afgestreken eetlepel mosterd
    1 eetlepel olie
    2 eetlepels fijngeknipte peterselie
    2 eetlepels fijngeknipte bieslook
    peper en zout
    enkele slablaadjes (gewassen en uitgelekt)
    Maak een sausje met het vocht van de paprika's, mayonaise, mosterd, olie en ketchup.
    Meng de saus door de koude macaroni en voeg er de peterselie, bieslook, doperwtjes en de in stukjes gesneden paprika erbij. Proef de salade en voeg er peper en zout naar smaak toe.
    Laat de salade minstens een uur op een koele plek rusten en dien haar op in een bedje van slabladeren
    Tip: 1 eetlepel verse kruiden staat gelijk aan 1 theelepel gedroogde kruiden.

    Aardappelkoekjes
    500 gram gekookte aardappelen
    1½ dl. melk
    zout en peper
    nootmuskaat
    100 gram gesnipperde ham
    50 gram geraspte kaas
    3 eetlepels fijngeknipte tuinkruiden
    paneermeel
    margarine of boter

    Maak van de aardappelen, melk, zout, peper, nootmuskaat, ham, kaas en tuinkruiden een stevige aardappelpuree.
    Vet een bakblik in.
    Maak van de aardappelpuree koekjes van 1 cm. dik, wentel ze door de paneermeel en leg op elk aardappelkoekje een klontje margarine/boter.
    Leg de aardappelkoekjes op het bakblik en bak ze midden in de hete oven of een gril goudbruin.
    Geef er sla en een pikante saus bij.

    Elzasser Pizza (Flammenkuche)
    4 personen
    bereiden 10 min, voorbereiden 85 min, wachten 15 min

    Ingrediënten
    400 g patentbloem
    1 zakje instant gist
    3 grote uien, in plakjes gesneden
    (olijf)olie
    125 ml crème fraîche
    200 g gerookte spekblokjes
    zwarte peper versgemalen
    50 g rucola (sla)
    Voorbereiden
    1. Meng in een kom de bloem met de gist en 2 tl zout. Roer er 250 ml lauwwarm water door en kneed alles tot een soepel en elastisch deeg. Laat het deeg afgedekt met plasticfolie op een warme plek 1 uur rijzen tot het volume verdubbeld is.
    2. Schenk wat olie in een pan met een dikke bodem en fruit de uien in ca. 7 min. zachtjes gaar zonder te kleuren. Bak ook de spekblokjes even aan. Strooi er naar smaak zout en peper over.
    Bereiden
    3. Verwarm de oven voor op 225 °C. Bestrooi het werkvlak met wat bloem. Rol het deeg uit tot een langwerpige lap van 5 mm dik.
    4. Bekleed de bakplaat met bakpapier en leg het deeg erop. Bestrijk het deeg met crème fraîche. Verdeel de uien en spekblokjes erover en maal er peper boven.
    5. Bak de Flammenkuche in het midden van de oven in ca. 15 min. knapperig bruin en gaar. Leg de Flammenkuche op een schaal en garneer met de rucola.
    ---------------------------------------------------------------------------------
    Polenta met kaas (voor 2 à 3 personen):
    Benodigdheden:
    een houten lepel
    6 deciliter vleesbouillon (of water met bouillonblokjes)
    1 tak rozemarijn (circa 10 centimeter)*
    150 gram maïsgriesmeel voor polenta, zie Info
    2 eetlepels halvarine, olijfolie of boter (of meer naar smaak)

    * rozemarijn is lekker, maar niet noodzakelijk

    Eventueel nog extra:
    voor polenta met kaas:
    50 gram geraspte Parmezaanse kaas

    voor plakken polenta:
    CAKEVORM (of hitte bestendige bewaardoos)
    (olijf)olie om in te vetten en te besprenkelen

    voor een eenvoudige tomatensaus:
    1 blikje tomatenpuree (60 gram)
    1 volle eetlepel maïzena
    2 volle theelepels gedroogde Provençaalse kruiden
    2 deciliter water
    1/2 eetlepel suiker
    zout en (cayenne) peper naar smaak

    Info:
    Maïsgriesmeel voor polenta wordt ook wel kortweg 'polenta' of 'polentameel' genoemd.
    Maïsgriesmeel voor polenta wordt meestal geïmporteerd uit Italië en op de verpakking staat dan: Farina di maïs per polenta.
    Tip: De bekendste 'polenta' zit in een doorzichtige cellofaan verpakking met rode opdruk. Er zit een kilo in. Zoek in de supermarkt niet bij de bakproducten, deze meelsoort is doorgaans te vinden ergens in de buurt van de rijst en de pasta.

    BEREIDEN (polenta pap - basisrecept):
    Breng de bouillon met de rozemarijn (in een ruime pan) aan de kook.

    Laat - als de bouillon kookt - de hittebron hoog staan.
    Roer met een houten lepel in de kokende bouillon en strooi er langzaam het maïsgriesmeel in.

    Blijf roeren en let goed op: Neem - als de pap begint te koken - de pan even van de hittebron om heftig spatten te voorkomen.

    Roer - met de pan van de hittebron af - circa een minuut flink door en zet de pan daarna op een lage hittebron die zo afgesteld is dat de papa net blijft koken. Tip: Gebruik bij een gasfornuis zo nodig een vlamverdeler.

    Kook de polenta - regelmatig roerend - in circa 10 - 20 minuten gaar. Voeg wat water toe als de polenta te dik wordt.

    AFWERKEN:
    Roer halvarine, olijfolie of boter (naar smaak) door de pap en breng de polenta - indien nodig - nog op smaak met zout.
    Tip: Polenta kan af en toe roerend enige tijd warm gehouden worden - zet de pap niet te lang van te voren op tafel want dan is hij al stijf aan het worden voordat de eters hem op het bord hebben.
    ________________________________________
    Polenta met kaas:
    Bereid de polenta volgens het basisrecept. Roer de kaas door de polenta voordat de pap op smaak gebracht wordt met zout (dat zit namelijk ook al in de kaas)
    ________________________________________
    Plakken polenta:
    Bereid de polenta volgens het basisrecept, maar voeg geen extra water toe als de pap erg dik wordt. Doe de polenta na het koken in een met olie ingesmeerde cakevorm en laat de massa tot lauwwarm (of koud) afkoelen. Stort de polenta op een snijplank en snijd de polenta in dikke plakken.
    Tip: Serveer lauwe plakken polenta 'zoals het hoort' besprenkeld met een beetje olijfolie.
    ________________________________________
    Eenvoudige tomatensaus:
    Roer de maïzena met een klein deel van het water (voor de tomatensaus) glad in een steelpan.
    Doe de rest van het water, de tomatenpuree, de suiker en de Provençaalse kruiden in de steelpan.
    Breng de inhoud van de steelpan al roerend aan de kook en laat de saus even doorkoken.
    Proef en breng de saus op smaak met (cayenne) peper en zout. Klaar!

     ---------------------------------------------------------------------------------------

    TOETJES
    Je kunt in de winkel voor veel geld luxe toetjes kopen. Als je leeft van een klein budget, kun je beter zelf toetjes gaan maken met basisproducten. Ik vind zelfgemaakte toetjes véél lekkerder dan die gekochte toetjes, die gekochte toetjes vallen altijd erg tegen.

    Appelvla met kaneel
    Kook custardvla door 55 gram custard te koken in 1 liter melk, zoet met + 50 gram suiker. Gebruik voor het koken van de vla het recept op de verpakking van de custard.

    Meng door elkaar (voor 1 persoon):
    100 ml custardvla
    50 ml appelmoes (bij voorkeur zelfgemaakt)
    snufje kaneel
    Tip: Maak het toetje minder zoet met eigengemaakte appelmoes van bijvoorbeeld goudreinetten, zonder toegevoegde suiker.

    Vlaflip, zóó jaren 60, maar wel lekker!
    Meng door elkaar (voor 1 persoon):
    100 ml magere yoghurt
    50 ml custardvla
    sinaasappellimonade siroop

    Wentelteefjes (een smakelijke manier om oud brood niet weg te gooien, maar er iets culinairs mee te doen, klik hier voor meer informatie)
    8 sneetjes oud brood
    3 eieren
    4 eetlepels suiker
    250 ml. melk
    6 mespuntjes kaneel
    eventueel citroenrasp
    boter
    basterdsuiker
    Bereiding: Klop in een schaal het ei met de suiker schuimig, klop de melk, kaneel en eventueel citroenrasp erdoor. Snijd de sneetjes brood diagonaal door. Wentel ze door het eimengsel. Laat ze ongeveer 5 minuten weken. Bak de wentelteefjes met 4 tegelijk in een koekenpan met hete boter, in 2-3 minuten goudbruin en gaar. Bestrooi ze voor het serveren met de suiker.

    Aardbeienyoghurt
    150 ml magere yoghurt
    en 1 el. aardbeienjam
    eventueel scheutje aardbeienlimonade siroop
    Op deze manier zitten er meer aardbeien in dan in de aardbeienyoghurt die je in de winkel koopt.

    Rijstepap
    Sinds een half jaar gebruik ik geen dure pap-rijst meer, maar gebruik ik een recept van Teunie van Eenvoudig Leven
    Breng 1 liter melk aan de kook. Strooi er 120 gram Surinaamse rijst in. Laat de rijst heel zachtjes koken. Na een uur is de rijstepap klaar. Als je energie wilt besparen kan je de rijst ook eerst 10 minuten koken en dan een paar uur in de hooikist/in je bed zetten.
    Hier wordt de rijstepap altijd gegeten met bruine basterdsuiker en kaneel.
    Rijstepap is DE favoriet van jongste dochter, helaas vindt haar vriendje het niet lekker. Ze eten vaak samen bij mij. Gevolg is dat ik bijna nooit meer rijstepap maak.

    Griesmeelvla of pudding
    Koop een pak gewone tarwegriesmeel en volg het recept op het pak. Wat ik heel lekker vind, is om wat citroenrasp toe te voegen.

    Havermoutpap
    Breng 1 liter melk aan de kook, voeg 80 gram havermout en een snufje zout toe. Laat 10 minuten koken. De pap wordt dikker als je de pap een half uurtje laat staan.
    Havermoutpap is DE favoriet van oudste dochter, maar jongste vindt deze pap helemaal niets. Het blijft lastig om het iedereen naar de zin te maken.

    Opmerking:
    Natuurlijk zijn toetjes zoet, dat hoort zo, dus als je geen suiker wilt gebruiken, dan kun je misschien beter een ander nagerecht kiezen: koffie, fruit of een kaasplank of zo. Ik gebruik zelf vaak zoetstof in plaats van suiker, maar ook zoetstof vinden sommige mensen zeer verderfelijk. In ieder geval krijg je er geen tandbederf van.
    Lekkere recepten met aubergine
    Mijn oudste dochter vindt aubergine een verrukkelijke groente. Ik beloofde afgelopen zaterdag dat ik 2 recepten met aubergines van haar (of eigenlijk haar man, want die is de chefkok in huis) zou plaatsen.
    Hierbij de beloofde recepten!

    Auberginedahl met zoete aardappel                                                        3-4 pers         

    200 gram rode linzen (gedroogd)
    500 ml groentebouillon
    zonnebloemolie
    1 ui
    1 cm gember
    2-4 tenen knoflook
    1 tl kurkuma
    1 tl paprikapoeder
    1 tl cayennepeper
    1 tl komijn
    1 zoete aardappel
    1 aubergine
    2 tomaten
    peper en zout naar smaak
    200-250 gr rijst

    Bereiding
    1. Zet water op voor de rijst. Voeg de rijst toe als het water kookt en kook de rijst gaar.
    2. Kook de linzen 10 minuten in de groentebouillon. Giet de linzen af, maar bewaar de bouillon (laat de linzen uitlekken boven een bakje)
    3. Snij intussen de ui, gember en knoflook fijn.
    4. Verhit wat olie in een pan en bak de ui, gember en knoflook 3 minuten.
    5. Voeg de kruiden toe, meng goed en bak nog 2 minuten.
    6. Schil de zoete aardappel en snij in stukken.
    7. Snij de aubergine en tomaten in stukken.
    8. Voeg de linzen, zoete aardappel, aubergine en tomaten toe aan de pan.
    9. Laat de dahl 15-20 minuten stoven totdat de aubergine en zoete aardappel gaar zijn.
    10. Voeg naar smaak peper en zout toe.
    11. Serveer met de rijst.

    plakjes aubergine


    Aubergineschotel                                                                4 pers

    zonnebloemolie of wokolie
    2 uien
    2 aubergines
    2 paprika’s
    1 courgette
    480 gr gekookte kikkererwten
    ½-1 flesje woksaus Lemongrass Chili (Conimex)
    zout naar smaak
    300 gr rijst

    Bereiding
    1. Zet water op voor de rijst. Voeg de rijst toe als het water kookt en kook de rijst gaar.
    2. Snij de ui in kleine stukjes.
    3. Verhit de olie in een pan en bak de ui een paar minuten tot hij glazig wordt. Snij intussen de aubergine en paprika in stukken.
    4. Voeg de aubergine en paprika toe aan de pan. Bak ze een paar minuten en snij intussen de courgette in stukken.
    5. Voeg de courgette toe aan de pan.
    6. Giet de kikkererwten af en voeg toe aan de pan.
    7. Als de groente gaar is, voeg je ½ flesje woksaus toe.
    8. Voeg de gare rijst toe aan de pan, meng het geheel en proef. Voeg naar smaak zout en meer woksaus toe.

      ---------------------------------------------------------------

      Vegan verjaardagstaarten

      Mijn beide dochters maken in de afgelopen jaren steeds lekkere veganistische taarten. Het zijn inmiddels  beproefde en geliefde recepten. Ik vind ze zelf ook heerlijk, dus ga ik voor komende zondag ook deze taarten maken. Ik maak er twee, een dadeltaart en een wortel/speculaastaart.
      Het zijn kleine taartjes, als je wilt kun je voor een grotere springvorm het recept ver(drie)dubbelen.

      Worteltaart                                     8 stukjes à 145  calorieën                          

      125 gr wortel
      75 gr suiker
      60 ml zonnebloemolie
      75 gr zelfrijzend bakmeel
      ½ banaan
      ½ tl bakpoeder
      ½ el citroensap of citroenrasp
      1 el speculaaskruiden
      vanillearoma
      zout
      springvorm 14 cm                (springvorm 18 cm: alles verdubbelen, 24 cm x3)
      bakpapier

       Bereiding

    9. Verwarm de oven voor op 180°C.
    10. Doe de wortel in een blender en hak fijn.
    11. Doe de fijngehakte wortel, suiker, zonnebloemolie, meel, gezeefd bakpoeder, speculaaskruiden, een scheutje vanillearoma en een snufje zout in een kom.
    12. Doe de banaan in een blender en maak er pulp van.
    13. Voeg de banaan toe aan de kom en meng goed.
    14. Bekleed de springvorm met bakpapier.
    15. Spreid het deegmengsel uit over de springvorm.
    16. Bak de taart 30 min op 180°C.

     

    Dadeltaart                                       12 stukjes à 175 calorieën 

    180 gram dadels
    80 gram biscuitjes zonder ei of roomboter (bijvoorbeeld digestive)
    100 gram plantaardige boter
    70 gram suiker
    30 gram cashewnoten
    1,5 eetlepels stroop
    1,5 eetlepels kokosrasp
    1 eetlepel custardpoeder
    zout
    springvorm 14 cm                (springvorm 18 cm: alles verdubbelen, 24 cm x3)
    bakpapier

    Bereiding

    1. Maak de dadels fijn met de hand of de staafmixer (dan eerst even laten weken en afdrogen).
    2. Maak de koekjes fijn met de hand of de staafmixer.
    3. Maak van de noten wat kleinere stukjes.
    4. Smelt de boter op het vuur.
    5. Bekleed een kleine springvorm met bakpapier.
    6. Voeg de suiker, stroop, kokosrasp, custardpoeder en een snufje zout toe.
    7. Roer alles en schep het in de springvorm.
    8. Laat de taart twee uur opstijven in de koelkast.

      -------------------------------------------------------------------
      Lekkere tofu recepten

      Deze keer twee heerlijke recepten met tofu. Deze recepten zijn van mijn jongste schoonzoon, hij is de kok van de familie. In deze recepten wordt Patak's mild curry gebruikt. Ik heb zelf altijd de wat pittiger variant Madras in huis. Onderstaande recepten worden pittiger door gebruik van sambal.

      Poesjkenabel                                                                       4 a 5 pers

       450 gr tofu
      wokolie (ongeveer 15 gram)
      sojasaus (ongeveer 20 gram)
      Patak’s Mild Curry (kruidenpasta) (ongeveer 20 gram + twee eetlepels)
      sambal (ongeveer 5 gram)
      300 gr rijst naar keuze
      4 uien
      800 gr tomaten
      zout naar smaak
      2 bananen

      Bereiding

      1. Snijd de tofu in 4 plakken, wikkel in een theedoek en druk voorzichtig het vocht eruit.
      2. Maak in een bakje een marinade met wat wokolie, sojasaus, Patak's en sambal naar smaak.
      3. Snij de tofuplakken in stukjes en voeg toe aan de marinade. Laat bij voorkeur een paar uur intrekken in de koelkast.
      4. Zet water op voor de rijst. Voeg de rijst toe als het water kookt en kook de rijst gaar.
      5. Bak de tofu in wat wokolie bruin en een beetje knapperig.
      6. Snij de uien fijn en bak ze in een andere pan met wokolie gaar.
      7. Snij de tomaten en voeg toe aan de uien
      8. Voeg 3 eetlepels Patak's toe aan de uien en tomaten
      9. Voeg de rijst  toe en schep goed door. Proef en breng op smaak met zout en eventueel meer Patak.
      10. Snij de bananen in plakjes, voeg toe aan de pan en schep goed door. Zorg dat ze een beetje zacht worden voor het serveren.
      11. Voeg de gebakken tofu toe en schep nogmaals goed door.

      Soezemoal                                                                           4 a 5 pers

      450 gr tofu
      wokolie
      sojasaus
      Patak’s Mild Curry (kruidenpasta)
      sambal
      300 gr rijst naar keuze
      600 gr wortels
      600 gr erwten (diepvries)
      ½-1 flesje woksaus Lemongrass Chili (Conimex)

      Bereiding

    9. Snij de tofu in 4 plakken, wikkel in een theedoek en druk voorzichtig het vocht eruit.
    10. Maak in een bakje een marinade met wat wokolie, sojasaus, Patak en sambal naar smaak.
    11. Snij de tofuplakken in stukjes en voeg toe aan de marinade. Laat bij voorkeur een paar uur intrekken in de koelkast.
    12. Zet water op voor de rijst. Voeg de rijst toe als het water kookt en kook de rijst gaar.
    13. Zet water op voor de wortels. Snij de wortels in stukjes en voeg toe als het water kookt. Kook de wortels gaar.
    14. Bak de tofu in wat wokolie bruin en een beetje knapperig.
    15. Zet intussen de erwten met een laagje water in een afgedekte schaal in de magnetron. 5 minuten op de hoogste stand, omscheppen, dan nogmaals 5 minuten totdat ze ontdooid en warm zijn.
    16. Voeg de rijst, wortels, erwten en de woksaus toe aan de tofu en schep goed om. Voeg meer woksaus toe naar smaak.


9 opmerkingen:

  1. In je recepten gebruik je vaak 1 ons gehakt per persoon, persoonlijk vindt ik dat vrij veel.
    Bovendien heb ik in een recept nooit en gehakt en champignons.
    Een tip als je puree maakt, kan je in plaats van boter en melk ook karnemelk gebruiken. stamp dan eerst de aardappelen en laat het iets afkoelen, en giet dan karnemelk erbij.
    Resultaat? heerlijke romig puree. en gezonder dan met boter.
    groetjes Christien fijn weekend.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Brr karnemelk door de puree? Gaat het dan niet lijken op karnemelkse pap? Ik heb bijna nooit karnemelk in huis, die karnemelk ga ik er niet voor kopen. Maar je hebt gelijk dat de boter de puree wel vet maakt.
      Waarom geen gehakt en champignons? Het is een misverstand dat champignons veel eiwit en ijzer bevatten.

      Verwijderen
  2. Pureren doe je het lekkerst én goedkoop met het kookvocht van de aardappels (of het kookvocht van de groente die je erbij gaat eten) samen met een klont boter, zout en nootmuskaat.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. jakkie bah,nee met melk een klont roomboter en nootmuskaat is toch het lekkerst.eventueel wat geraspte kaas erdoor mmmm.alleen mag ik dit nu niet ik ben aan de sonja bakker wat me goed bevalt

      Verwijderen
  3. goedemorgen, ik ben erg benieuwd wat je uitgangspunt is kwa kosten voor een maaltijd. ik kan op internet alleen maar dure low budget recepten vinden voor gemiddeld 10 euro, dat is voor voor degene zonder werk of in bijstand niet te betalen. Ik ben zelf aan het onderzoeken om juist voor deze groep mensen gezonde en lekkere recepten te bedenken. groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Daisy; met een beetje fantasie kom je al een heel eind. Gister b.v aten we de andere helft van een bloemkool (0.79 van de aldi) en een zelf gepaneerde speklapjes €1.27 met aardappels. Deze maaltijd heeft voor twee personen nog geen €2.50 gekost!
    We hebben €40. te besteden in de week voor de boodschappen en eten elke dag verse groentes EN vlees.!
    Een maal per week doe ik boodschappen en kijk via internet de aanbiedingen na en plan zo mijn avondeten voor de hele week in.
    Vlees haal ik bij de Aldi, prima vlees, voor een laag budget!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik vind zuinig koken niet zo lastig maar het boodschappen doen zelf vind ik moeilijk

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Fijne gerechten! Wij wonen in Hongarije en zijn verrukt van Töltött Káposzta (gevulde koolrolletjes). Heerlijk zijn die! We krijgen ze altijd tussen kerst en nieuwjaar te eten bij Hongaarse vrienden ;-)

    https://yoo.rs/3dd06329f837887a4a0b2e431cc82049/blog/koolhydraatarm-tlttt-kposzta-1577713855.html

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.