zondag 6 mei 2018

Mijn energiegebruik in de afgelopen week

Mijn gebruik in de afgelopen week (week 18):
GAS -> 3,6 m3.
In week 17 gebruikte ik 4,7 m3.

Waardoor dit keer minder gas?
Het begin van de week was koud, toen heb ik de verwarming nog een paar keer aan  gehad. De afgelopen dagen hoefde dat niet en was het warm genoeg in huis. 

STROOM -> 14 kWh
In week 17 gebruikte ik 12 kWh.

Waardoor meer stroom?
Het wasmachinegebruik (2 wassen) en het gebruik van de oven (iets dat langdurig in de oven moest staan) was iets meer en dan krijg je een wat hoger verbruik.

Wat kost dat? 
Kosten van mijn verbruik deze week, uitgaande van 63 cent per m3 gas en 20 cent per kWh: €5,07
En zoals altijd: dit zijn alleen de verbruikskosten, de overige kosten komen daar nog bij.

11 opmerkingen:

  1. Ik ben altijd blij als ik je lage stroomverbruik zie.Het bevestigt dat ik echt niet de enige ben die zo weinig verbruik.
    Ik schrik weleens als mensen hun stroomverbruik doorgeven, houden ze het een weekje bij omdat ik dat vraag, is het echt weleens 15 tot 20 kWh per dag. Per DAG.

    Groet,Greet

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik snap niet hoe je 15 à 20 kWh per dag kunt verbruiken! Wat doe je dan?
      Het is ook niet zo dat ik geen koelkast en geen wasmachine heb en 's avonds bij een kaarsje zit.

      Verwijderen
  2. Wij gebruiken tegenwoordig 9 kwh per dag, met 2 personen. En dat na jaren en jaren proberen het verbruik naar beneden te brengen. Ik ben tot de conclusie gekomen dat het deels "huisgebonden" is. Toen wij hier zo'n kleine 20 jaar geleden kwamen wonen met 2 pubers begonnen we met een jaarverbruik van bijna 5000 kwh, dat was beduidend meer dan in onze vorige huis. De verschillen waren: alarminstallatie, vijverpomp, mechanische ventilatie (inmiddels vervangen door een zuiniger/stiller model, wasdroger (die overigens zelden gebruikt wordt), extra vriezer, elektrisch bediende rolluiken en zonnescherm en misschien vergeet ik nog wel iets. Sinds een paar jaar hebben we zonnepanelen en is ons jaarverbruik nog maar 550 kwh en kan ik het een beetje loslaten. Ik kon het namelijk niet uitstaan, dat hoge verbruik. Wij wonen overigens niet in een enorme villa maar in een 2-onder-1-kap van 140 m2.
    Groet, Greetje54

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor je uitleg Greetje54
      Misschien kan je met een losse energiemeter eens de vijverpomp doormeten. Bij zwaardere vijverpompen kan het vermogen oplopen tot meer dan 200 watt. Als zo'n pomp altijd aan blijft staan, kost dat 1840 kWh per jaar (370 euro, prijspeil 2018). Een gemiddelde vijverpomp heeft een vermogen van 20 watt. Als zo'n pomp continu aan blijft staan, verbruikt hij 195 kWh per jaar (40 euro; prijspeil 2018).
      Een groot verschil, wat de aankoop van een pomp die minder verbruikt wel haalbaar maakt.
      Een tweede vriezer is vaak een oudje en die zijn niet zuinig...investeren in een nieuwe A+++ levert je ook enorme besparing op.

      Groet,Greet

      Verwijderen
    2. Ik heb door de aankoop van mijn nieuwe, zeer zuinige (A***) koel/vriescombinatie ongeveer 500 à 600 kWh per jaar bespaard. Eerst verbruikte ik tussen 1100 en 1200 kWh per jaar en het afgelopen jaar voor het eerst maar 594.

      Verwijderen
    3. Bedankt voor jullie reacties Greet en Zuinigaan. De vriezer is nieuw aangeschaft toen we hier kwamen wonen, dus nu bijna 20 jaar oud. Om die reden check ik jaarlijks of het verbruik niet te hoog oploopt maar dat valt totnutoe heel erg mee. De vijverpomp zou ik eens kunnen doormeten, heb ik niet eerder aan gedacht, maar als hij 's winters uit staat zie ik nauwelijks verschil in elektriciteitsverbruik dus dat kan ook nog wel meevallen. Sinds enkele jaren noteer ik wekelijks de meterstanden en zolang ik me kan heugen (40 jaar ?) maandelijks.

      Verwijderen
  3. @zuinigaan, ik snap niet hoe jij aan zo'n extreem laag elektriciteitsverbruik raakt. Wij hebben dag- en nachttarief en gemiddeld totaal weekverbruik schommelt tussen 50 en 55 kwh afhankelijk van het aantal wasbeurten, aantal keren bakken in oven. Wij letten nochtans heel goed op ons verbruik : zo goed als overal ledverlichting, geen onnodig licht laten branden, zuinige toestellen, wasmachine draait enkel met volledige lading, geen droogkast,geen vaatwas,...Wij hebben 2 grote rechtopstaande diepvriezers (grote groentenoogst uit moestuin, inslaan van vlees, vis in aanbieding) en één combikoelkast met nog een diepvriezer tafelmodel onderaan. Diepvriezers zijn rechtopstaand omdat ik omwille van rugproblemen moeite heb om gerief uit een diepvrieskist te halen. Sanitair warm water opwarmen loopt hier wellicht met veel energie weg. Een viertal jaar geleden lieten we onze elektrische boiler vervangen door een veel zuinigere warmtepompboiler om elektriciteitsverbruik te kunnen verlagen. De WPB functie was na ongeveer 2 en een half jaar stuk (dus uit garantie) en sindsdien warmt de boiler 2 keer per week op nachttarief op op elektrische weerstand.Herstelling van de WPB zou al vlug rond de 300 euro kosten en dat vinden we, samen met de hoge aanschafprijs, te veel.We hebben nooit voordeel gehaald uit de plaatsing van die WPB dus ons doel is zeker voorbijgestreefd. Hoe ik ons verbruik zou kunnen verlagen is me een raadsel aangezien wij al heel wat maatregelen nemen. Ik bak elk weekend brood dat ik dan invries in dagporties. Indien ik geen brood meer zou bakken maar brood zou kopen, zou ik wel een pak minder nachtverbruik hebben (bak enkel in weekend) maar toch blijft ons verbruik een pak hoger of dat van jou. Gezin van 2 personen. Koken is op gas.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk dat het vrij simpel is. Jullie hebben 2 vriezers en een combikoelkast. Daarnaast gebruiken jullie voor verwarming van de boiler stroom en bak je ieder weekend brood. Ik verwarm water met gas en kook ook op gas.

      Verwijderen
    2. Elk jaar hebben we een periode waarin we de ene diepvriezer kunnen uitschakelen omdat de oogst van het voorbije seizoen opgebruikt is. Dan "zie" ik in het wekelijkse elektriciteitsverbruik wel een kleine daling zolang die tweede diepvriezer uitgeschakeld i maar dat is eigenlijk miniem.Het wekelijkse broodbakken zal ook wel een groot deel van het stroomverbruik veroorzaken maar anderszijds moet de verwarming tijdens het stookseizoen minder aanslaan door de warmte die de oven afgeeft. Ik vraag me soms af of het niet goedkoper uitkomt om brood te kopen ipv zelf te bakken. Brood van bij bakker zal natuurlijk duurder zijn of brood kopen in warenhuis.

      Verwijderen
    3. Ik probeer juist zo weinig mogelijk gas te gebruiken dus kook water en eten niet op gas maar op -groene stroom-! Dit vooral i.v.m. de ellende in de provincie Groningen. Dat zou iedereen moeten doen!

      Verwijderen
    4. Ik bak ook mijn eigen brood.De stroom die nodig is, is minimaal, maar je kan het berekenen hoor. Wattage maal tijdsduur. In mijn geval 22 cent per brood,totaalkosten van het brood zijn 85 cent. Ja dan zijn de stroomkosten het grootste deel, maar de besparing vergeleken met winkelbrood is er ook nog.Plus dat ik weet wat ik in mijn brood stopt, en altijd mijn gewenste brood heb of kan maken.

      Groet,Greet

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.