maandag 30 april 2018

Na 1 mei de verwarming niet meer aan

Op de boerderij van de ouders van mijn schoonmoeder kwam na 1 mei de kachel niet meer aan.
Er was geen geld voor kolen voor als er toch weer koude nachten kwamen. Op zich is nachtvorst in mei niet ongewoon, maar tussen 1 mei en 1 oktober was het, als het koud was gewoon kil in huis. Pech gehad als je een koukleum was.
Over welke periode heb ik het dan? Mijn schoonmoeder was van maart 1927 en haar herinneringen stamden van begin jaren 30 waarschijnlijk. In 1929 was er een ernstige, wereldwijde crisis, die maakte dat veel mensen in de wereld en ook in Nederland in armoede leefden. Voor verwarming was dus geen geld als het niet echt nodig was.

Ook mijn oma was zeer zuinig met stoken, ook toen ik een kind was. Ze gebruikten doordeweeks de kleine achterkamer, maar 's zondags gebruikten ze ook de grotere voorkamer. En koud dat het daar in het voorjaar en najaar was! Doordat er alleen 's winters gestookt werd, rook het er ook tamelijk muf.

Hoe doe ik het met stoken? Als het koud is, dan gaat de verwarming aan, ook al is het mei of september. In juni, juli en augustus is het zelden zo koud dat stoken nodig is, maar desnoods gaat ook dan de verwarming aan.  Tegenwoordig wil ik het warmer dan 10-30 jaar geleden, toen vond ik 18 graden warm genoeg en hoefde het voor mij niet warmer. Mijn oudste dochter klaagde er laatst nog over, dat het bij ons vroeger altijd zo koud was.Ik had nergens last van, voor mij was het niet nodig. Ik vind het achteraf wel sneu dat dochter vaak koud was! Ik vind 18 graden nu zelf ook koud en heb het liever wat warmer dan 18 graden.
Ik ben heel benieuwd hoe vaak ik in de komende weken de verwarming aan doe!

25 opmerkingen:

  1. Vriendin van mijn moeder hanteert het nog steeds van 1 mei tot 1 oktober geen verwarming aan.

    Maar de laatste 2,5 week geen verwarming aan gehad.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik hoef heb eigenlijk in april meestal al niet meer aan, maar vriend heeft hem de laatste weken nog wel een paar keer aangedraaid. Die heeft het wat sneller koud (of beter gezegd: die kleedt zich koud). Ik blijf er in ieder geval nu vanaf, tenzij het écht te koud is, want ik moet natuurlijk wel gewoon mijn werk kunnen blijven doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Bij ons thuis stond de kachel vroeger (jaren 70/80) standaard op 16 graden en tussen 1 april en 1 oktober was ie uit. Heb ik als kind nooit mee gezeten, maar nu zou ik dat Spartaans vinden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn vader wilde het in de woonkamer altijd 70 graden Fahrenheit hebben, dat was in zijn ogen de juiste temperatuur. Ik heb even nagezocht hoe warm dat is, maar dat is absoluut niet Spartaans, het is 21.11 Celsius.
      Voor mijn moeder was 67 graden ook prima, dat is 19.44 Celsius.
      Leuk trouwens dat je zulke omrekentabellen op het internet kunt vinden. De thermometer vroeger bij mijn ouders was een dubbele thermometer met zowel een schaal in Fahrenheit als in Celsius, maar mijn ouders rekenden in Fahrenheit.

      Verwijderen
    2. Grappig om in Fahrenheit te meten. Dat wordt toch vnl. door de VS en Groot Brittanie gedaan of was het vroeger anders?

      Verwijderen
    3. Dat was vroeger anders. Fahrenheit was volgens mij de gebruikelijke schaal voor de temperatuur binnen. Pas vanaf ca 1960 ging men over op Celsius.

      Verwijderen
    4. Graden Kelvin kan ook.

      Verwijderen
    5. Ik ken niemand die Kelvin gebruikt.

      Verwijderen
  4. Probeer nu ook zo weinig mogelijk te stoken om de koude wintermaanden te compenseren. Maar wij hebben beneden een houtkacheltje, dat gebruik ik in de zomermaanden op kille avonden. Zo hoef ik het hele huis niet te verwarmen maar alleen waar we zitten.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hier precies hetzelfde verhaal. Ook mijn dochter zegt dat het vroeger koud was bij ons binnen en ik had nergens last van. Nu ben ik 60 en draai hem vaker iets hoger, maar nooit hoger dan 19.5. Dat vinden wij allebei primal
    Data hanteer ik niet, als ik het koud heb gaat hij aan. Desnoods maar een half uurtje.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Grappig, in mijn familie was het ook zo vroeger: de kachel ging niet aan voor de verjaardag van oma, 7 oktober! En dat was ook nog zo in de jaren 50.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Als we het koud vinden gaat hij aan, confort wordt belangrijk als je ouder bent.

    Toen ik in september 1974 in Den Haag kwam wonen ging ik voor uitzendbureau werken en kwam bij Ministerie terecht in oude gebouw. Toen ik op 1 oktober binnen kwam stonk het enorm: de kolenkachels waren vanaf die dag aangestoken in een deel van het gebouw wat nog niet gerenoveerd was.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Je zou zeggen dat door de opwarming van de aarde bijstoken niet meer nodig is.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wij hebben niet echt een periode dat de cv niet meer aangaat, als het te fris wordt gaat hij gewoon ff aan.
    Nu heb ik al paar dagen niet gestookt maar vanmorgen vond ik het toch knap fris.. heb nu even de open-gas haard aan gedaan om de ergste kou er uit te jagen ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Dat de kachel na een bepaalde datum niet meer aanging, had volgend mij ook te maken met de jaarlijkse schoonmaak. In het voorjaar wetd het hele huis schoongemaakt. Want met een kolenkachel werd het behoorlijk vuil. Dys mocht de kachel na de schoonmaak niet meer aan. Geartsje

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik geloof niet dat mijn ouders zich daar zo precies aan hielden. Ik ben halverwege de jaren zestig geboren in de provincie Utrecht. Toen had ik het binnen nooit koud, zelfs niet begin 1979 toen het wel heel koud was. Aan het einde van dat jaar verhuisden we naar Friesland en toen had ik het de hele winterperiode koud. Ik denk niet dat mijn ouders anders stookten, maar de gevoelstemperatuur is in Friesland echt kouder. Ik droeg vaak een vest, mocht mijn voeten warmen in de pantoffels van mijn vader en broers. Zij hadden het nooit koud. Nu woon ik in de Betuwe en mijn ouders nog steeds in Friesland. Zij hebben vaker de verwarming aan en zijn nog steeds niet kouwelijk. Ik heb nu dus minder de verwarming aan en woon net als zij in een vrijstaand huis. Ik ben nog steeds een koukleum, maar heb er hier dus veel minder last van.
    Ik houd al jaren bij wat ik elke week verbruik aan energie. Zo had ik in de zomer van 2011 af en toe de verwarming aan. Toen woonden we in de Noordoostpolder. Ik doe de cv aan als het nodig is. Meestal voor de kou, en heel soms als het nodig is omdat het in huis te vochtig is. In dit huis hebben we grote ramen op het westen. Het valt me op hoe vaak er in de loop van de middag wat zon is en dat verwarmt onze woonkamer zo lekker :-)
    VeggieMo

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Een heel simpele rekenformule van F naar C (gebruik ik veel i.v.m Amerikaanse bakrecepten): *getal* - 32 x 5 : 9. Bijvoorbeeld: 70 graden fahrenheit; 70 -32 x 5 : 9 = 21,11 graden (uiteraard zijn er ook genoeg kant en klare omrekentabellen te vinden).

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Hier staat de centrale verwarming al uit sinds de tweede week van april. Wij zijn frigotemperaturen gewoon want als er in de koude periode wordt verwarmd dan is dat tot 17°. Dat is meer dan genoeg voor ons want als ik het huishouden doe,heb ik het vlug te warm. Mijn partner loopt bij 17° zelfs nog rond zonder trui....Enkel als we bezoek krijgen, zetten we de thermostaat hoger want voor de meeste mensen is 17° echt te koud.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik merk nu ik ouder word ik het ook veel sneller koud heb ,dus de verwarming gaat echt wel aan met kille dagen als deze .

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Wij hebben de CV al een dikke maand op zomerstand staan. Het is ondanks dat we altijd 1 raam open hebben nog niet kouder dan 19 graden geweest. Wel probeer ik de CV pas weer in oktober aan te zetten (dit jaar gaan we dan op vakantie dus dan blijft hij 2 weken langer uit).

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Oeps, misschien ben ik dan wel erg streng. Hier gaat de kachel uit van 1 april tot 1 oktober. Hoe koud het ook is. Hierbij moet ik wel aantekenen dat ik een erg warmbloedig mens ben..

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Ik heb de verwarming niet meer aanstaan sinds begin april. Zelfs in de wintermaanden doe ik de thermostaat niet hoger dan 16 a 17 graden. Dat lijkt wat frisjes, maar het scheelt dat de begane grond voorzien is van vloerverwarming, overal dubbel glas. Warmer hoeft voor mij niet, als het iets frisser wordt, doe ik wel een vest aan of zoiets. Ook warm / lekker zat :)

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Hier vandaag de CV heerlijk op 21graden aan gehad, het was buiten guur en nat

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja! Ik ook. Het was hier 's ochtends 17.2 graden. voor mij toch echt te koud!
      Nu overigens maar 16.6. Nu eerst zwemmen en wat klusjes doen, dan vind ik het niet nodig, maar later op de dag gaat de verwarming zeker aan!

      Verwijderen
  19. Ik woon in een klein huisje, geen cv maar een kachel die op bepaalde brandstof werkt. Die heb ik de afgelopen dagen toch wel een paar keer even aangezet, omdat het niet alleen kil maar ook vochtig werd in huis.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.