vrijdag 29 december 2017

Vegetarische vrijdag - veganistische pannenkoeken (zonder ei dus)

Sinds half oktober schrijf ik iedere vrijdag een stukje over vegetarische voeding. Ik heb zelf vlees, vis en vogels (nog?)niet helemaal afgezworen en eet dus niet strikt vegetarisch en al helemaal niet volledig veganistisch, maar ik vind het leuk om over de mogelijkheden en voordelen van vegetarische voeding te schrijven.

Met kerst heb ik voor het eerst pannenkoekjes zonder eieren gegeten. Het beslag was door mijn jongste dochter gemaakt en ze gebruikte daarvoor een "egg replacer". Met dit product kun je bakken: bijvoorbeeld pannenkoeken, cakes en je kunt er suiker-schuimpjes mee maken. Een bijzonder product, het is zonder gluten, zonder eieren, zonder zuivel, zonder soja en zonder gist. Ik heb de voor het schrijven van dit bericht de verpakking mee naar huis genomen om te kijken wat er dan wel in zit. 
Er zit in:
aardappelzetmeel, tapiocazetmeel, rijsmiddel: calciumcarbonaat, zuurteregelaar, citroenzuur, plantaardig bindmiddel: methylcellulose.
Het is een poeder en je moet er water aan toe voegen om er een eivervanger van te maken. Je kunt het niet gebruiken voor gekookte eieren,  roerei en gebakken ei, maar dat lijkt me ook logisch!
Voor geïnteresseerden: dit is de verpakking van de eivervanger

Ik vond deze pannenkoekjes prima smaken. In een verpakking zit eivervanger voor 66 eieren. Het lijkt me vooral handig voor mensen die allergisch zijn voor eieren of alleen eieren gebruiken om te bakken en niet voor op brood.

32 opmerkingen:

  1. Vegan betekend en geen ei, maar ook geen melk natuurlijk.
    Al die plantaardige drankjes die als melk verkocht worden zijn natuurlijk geen melk, maar gewoon plantaardige drankjes. Niks mis mee, maar strikt genomen geen melk.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Er zat inderdaad volgens mij geen koemelk of geitenmelk in de pannenkoekjes, maar sojamelk.

      Verwijderen
    2. 'Sojamelk' bestaat niet, want 'melk' is een wettelijk beschermde naamgeving. (EU 1898/87)
      Het is een product dat rechtstreeks gewonnen moet zijn uit melkklieren en waarbij geen onderdelen volledig mogen zijn vervangen.

      Sojadrank dus!

      Verwijderen
    3. Dat is dus precies wat er mis is met de wereld. Beschermde naamgeving voor het resultaat van dierenuitbuiting. Trieste boel. Overigens zat er wel gewoon 'een product dat rechtsstreeks gewonnen is uit melkklieren' in de pannenkoekjes, hoor mam. Wij zijn er - helaas - nog niet aan toe om volledig op sojamelk over te gaan.

      - Oudste dochter

      Verwijderen
    4. Inderdaad. Jammer dat meteen weer de zuivelpropaganda brigade los gaat over naampjes...

      Verwijderen
    5. Het is beschermde naamgeving en dat is terecht dan weet je tenminste zeker dat je sojadrank helemaal niet betrokken is bij dierenuitbuiting.

      Zuivelpropaganda? Nergens staat dat het een beter of slechter is dan het ander, wellicht is het juist wel propaganda voor de alternatieven.

      Verwijderen
  2. Bedankt voor de tip, ik eet al enkele maanden vegan en was dit nog niet tegen gekomen. Tot nu toe hou ik het vooral bij de basis, groenten, fruit en noten ed. Dit lijkt me wel wat voor af en toe wat anders ( bij voorbeeld met kerst) Interessant word het voor mij omdat het ook glutenvrij is.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik gebruik sojamelk (ik noem het geen sojawater ;-) dan neem ik half sojamelk, half water. Dat is wat lichter en wij vinden dat lekkerder. Sojamelk bindt van zichzelf ook, dus eieren zijn niet echt nodig. En al helemaal niet als je met glutenhoudend mee, beslag maakt. Dan wel even tien minuten weg zetten, daar wordt het beslag beter van. Evt kun je een beetje wijnsteenbakpoeder toevoegen.
    VeggieMo

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik gebruik altijd sojamelk en noem het zo. Gelukkig kan de wetgeving me nog niet dwingen om het in het dagelijks leven anders te noemen. Voor mij is melk een witachtige vocht, door een toevoeging kun je aangeven welke soort je gebruikt. Jammer dat er tijd wordt besteed aan wetgeving voor dit soort dingen. De melkindustrie voelt zich duidelijk bedreigd!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik gebruik de "egg replacer" ook bij pannenkoeken en cakes.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Vanwege koemelk- en eierallergie maak ik altijd pannenkoeken met plantaardige melk, en eieren laat ik gewoon weg - geen eivervanger nodig. De structuur en de smaak is precies hetzelfde als bij 'gewone' pannenkoeken. Ik gebruik sojamelk, maar ook amandel-, rijste- of havermelk, afhankelijk van wat ik in huis heb. Misschien zou gewoon water ook wel voldoen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Dit lijkt me eigenlijk heel handig om in huis te hebben. Ik neem aan dat het spul langer goed te houden blijft dan eieren. Dus ook ideaal voor wie wel ei eet, maar het niet altijd in huis heeft en toch ineens bakkriebels krijgt!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat apart zeg een eiervervanger! Ik ga dit eens even aan mijn veganistische dochter tippen. Ik ben benieuwd wat zij er van zegt!

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wat net zo makkelijk is, zelfgemaakte ei-vervanger:
    1 el gebroken lijnzaad
    3 el water

    mengen in een schaaltje en even laten staan.
    Dit vervangt 1 ei (ook in bakken e.d.).

    Maar als je veganistische pannenkoeken wil maken hoef je de eieren niet perse te vervangen. Gewoon de melk vervangen door plantaardige melk. Zie ook dit recept: https://veganchallenge.nl/recepten/pannenkoeken/

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Als ik lees wat er in ei-vervanger zit, kun je volgens mij beter een paar kippen houden of wat bio-eieren bij een boer kopen, dan dit in je lijf stoppen.

    Geen pakjes en zakjes is het motto, maar dit is toch ook eng. Maar goed. Mijn mening.

    Allergie is natuurlijk wat anders, maar uit overtuiging snap ik hier niks van.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Geen pakjes en zakjes is misschien jouw motto, maar niet 'het' motto hoor.

      De overtuiging is dat kippen uitgebuit worden. Ze worden (meestal) te klein gehouden en plegen altijd roofbouw op hun lichaam (van nature leggen ze eens in de maand een ei). De overtuiging is verder dat het houden van vee nogal milieubelastend is. Kun je me vertellen voor welk van de ingrediënten van de vervanger dieren uitgebuit worden? En welk ingrediënt buitengewoon milieubelastend is?

      - Oudste dochter

      Verwijderen
    2. Je kunt toch aan eieren komen waarvoor geen dieren worden uitgebuit?

      Je kunt toch niet ‘geen dieren’ houden. Er moet zeker wat veranderen, maar het is evolutionair bepaald dat we dieren en dierlijk eten.

      Wmb is dit heel tegennatuurlijk.

      Verwijderen
    3. Waarom zou je niet kunnen afzien van dieren houden? Omdat het niet 'mainstream' is? En omdat zelfstandig nadenken zo moeilijk en zo lastig is? En hoe kom je aan dat evolutionaire argument? Ooit moordden we elkaar uit (en het gebeurt nog wel). En zo zijn er talloze misstanden te noemen waarvan ooit beweerd werd dat het 'natuurlijk' en 'evolutionair' bepaald was. Maar dat is geen reden om het te blijven doen.

      Verwijderen
    4. Alle eieren in de winkel komen van kippen die uitgebuit worden. Maar je kan via particulieren wellicht eieren krijgen van kippen die goed behandeld worden. Wat dat betreft zijn eieren het enige dierlijke product wat je diervriendelijk zou kunnen krijgen (in tegenstelling tot melk en vlees).

      Echter eieren zijn helemaal niet gezond, en wij als mensen zijn helemaal niet gemaakt om dierlijke producten te eten. Ik heb dat ook lang gelooft (ben opgevoed met dat idee) maar weet inmiddels beter. ((bron: o.a. https://nutritionfacts.org/)

      We kunnen als mensheid prima zonder vlees en dierlijke producten.. in theorie. In de praktijk vrees ik dat het een ideaal is wat nog heel lang gaat duren (als het al ooit zo ver gaat komen).

      Verwijderen
    5. Als je gebroken lijnzaad met water als ei-vervanger gaat zien dan spoor je volgens mij niet. Je bent volledig doorgeslagen.

      Gerlinde

      Verwijderen
    6. Je kunt best eieren kopen van iemand, die kippen goed behandelt. Maar.... Voor elke legkip die iemand houdt, is een haantje gedood. Immers: als kippen eieren leggen, komt uit de ene helft een hen en uit de andere helft een haan. Wie kippen houdt voor eieren, heeft geen belang bij hanen. En daarom worden de hanen bijna altijd vermoord als ze eendagskuiken zijn. Vaak worden ze vergast of verhakseld. Dat is het dierenleed wat aan eieren-eten verbonden is...

      Verwijderen
    7. Als bindmiddel kan lijnzaad met water het ei wel
      vervangen, qua voedingsstoffen niet. Aangezien we het als mens zonder hulp van supplementen niet redden op louter plantaardige producten, ben ik van mening dat dierlijke producten wel noodzakelijk zijn. Maar dan wel heel wat minder en met meer respect voor het dierenleven dan nu in onze overconsumptie- maatschappij het geval is. Alternatieven of vaker weglaten van niet noodzakelijke dierlijke producten helpt daar in elk een handje bij

      Verwijderen
    8. Eieren eten van kippen die niet uitgebuit worden is helaas onmogelijk. Voor een goed leven heeft een kip een implantaat nodig waardoor ze geen eieren meer legt, ziehier de informatie van een kippenopvang.
      http://www.exlegkipjes.nl/wat-is-er-mis-met-eieren/
      In het kort: een kip verliest veel voedingstoffen met het leggen van eieren en zou dus haar eigen eieren weer op moeten eten om tekorten te voorkomen.
      Het leggen van een ei geeft risico op buikvliesontsteking.

      Ik zeg niet dat niemand eieren mag eten, dat is ieders eigen beslissing. Maar diervriendelijkheid bestaat bij het eten van eieren niet, zelfs niet bij biokippen of je eigen kippen.

      Verwijderen
    9. Dieren halen die benodigde stoffen ook weer uit planten, om preciezer te zijn uit bacteriën (in elk geval wat betreft B12). Maar onze voeding is inmiddels zo 'schoon' en bewerkt dat in plantaardig voedsel vrijwel geen opneembaar B12 meer voorkomt. Dus dan maar dierlijk voedsel er bij? Ook dat is geen echte oplossing: vee wordt steeds meer bijgevoerd met.... supplementen om hen nog aan de benodigde voedingsstoffen te laten komen. We krijgen door dierlijke voeding te eten dus ook al de nodige supplementen binnen, zij het indirect en onbewust. Dan maar grasgevoerd vee, want dat zou beter zijn? Nou, dat is met de huidige exploderende wereldbevolking en de druk op de weinig landbouwgrond die er nog is ook geen haalbare kaart. Bovendien halen dieren dit ook niet het hele jaar door uit de grasvoeding die er op dat moment is, maar alleen een deel van het jaar. Dus ik zie niet in wat er van dat verhaal als zouden wij dieren nodig hebben voor onze voedingsstoffen, over blijft.

      Verwijderen
    10. Je hebt helemaal geen ei nodig voor pannenkoeken, evenmin als ei vervanger. Als je het gezond en vegan wil hebben is een banaan prima. Klaar en lekker.

      Verwijderen
  11. Hoi oudste dochter, ken je Kala Namak zout, is een zwart zout met een hoog zwavel gehalte, ruikt en smaakt naar ei. Ik maak een omelet van kikkererwtenmeel, kala namak zout, curcuma voor de gele kleur en peper en aanmaken met een scheutje olijfolie en verder water erbij, van het beslag een omelet bakken.
    Eiersalade maak ik van geraspte komkommer en zure appel, wat eivrije mayonaise, curcuma en kala namak zout. Bieke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mag ik vragen waarom de komkommer/appelsalade dan een eiersalade is geworden? Alleen omdat het naar ei ruikt door het zout? Ik begrijp niet zo goed waarom er daan iets nagemaakt moet worden ipv nieuwe namen te bedenken

      Verwijderen
    2. Nee het smaakt ook er wel naar, en ziet er geel uit door het curcuma, maar je hebt gelijk ik kan het een andere naam geven, maar ik zoek juist naar vervanging van gerechten die ik lekker vind.. en ik ben dol op eisalade, dus probeer ik die na te maken zonder ei.. net als omelet zeggen terwijl het natuurlijk geen omelet is.. Bieke

      Verwijderen
    3. Ik houd niet echt van ei, daarom kan ik het ook zo makkelijk weglaten in mijn dieet. Omelet en ei in salade eet ik liever niet. Bedankt voor de tip en wellicht heeft iemand anders er wat aan, maar voor mij hoeft het niet. Juist om die vieze zwavelsmaak. Ik heb ei alleen nodig in baksels. Met het simpelweg weglaten van ei heb ik nog nooit een goed resultaat gehad.

      - Oudste dochter

      Verwijderen
    4. In cake kan je ei ook vervangen door banaan. 1 ei vervang je dan door 1/2 rijpe banaan.

      Verwijderen
  12. Ik ben veganist, een ei-vervanger kan maar is niet nodig. Gebruik een rijpe banaan en je pannenkoeken zijn net zo smakelijk en gezond.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Google eens op baghrir. Marokkaanse pannenkoeken zonder zuivel (ook zonder plantaardige 'melk' ;)) en zonder ei. Bij mijn kinderen vallen ze erg in de smaak!

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.