donderdag 21 december 2017

Te moe om te koken

Ik was gisteren zo moe! En om vijf uur had ik totaal geen zin om te koken, geen puf en geen inspiratie.
Naar de snackbar of naar de afhaal-italiaan of afhaal-chinees is geen optie, dan ben ik nogal lang onderweg en moet bovendien wachten.
Eigenlijk wilde ik iets met aardappelen en spruitjes. Ik heb vijf kilo aardappels gekregen en ik had een pond spruitjes die zo langzamerhand op moesten, maar ik kon met die aardappels en spruitjes niets verzinnen.
Dus heb ik het idee van de aardappels verlaten. Ik bedacht dat ik de spruitjes ging roerbakken!
Dat heb ik eerder gedaan, naar een recept van Jamie Oliver en dat was heel smakelijk. Dat was alleen maar groenten snijden aan de keukentafel en die even bakken. Die aardappels komen later wel.

Ik maakte eten voor 2 dagen.
Hoe deed ik het?
Ik heb de 500 gram spruitjes in plakjes gesneden (minstens 4 plakjes per spruitje)
Ik heb een rode peper, twee knoflooktenen, een gemiddelde ui en een flinke rode paprika gesnipperd.
alles 12 minuten geroerbakt in de wok. Ik heb niet steeds staan roeren, alleen zo nu en dan.
Naar smaak zout en peper toevoegen.
Daarna heb ik er voor de koolhydraten en eiwitten een blikje linzen bij gedaan, doorgewarmd en mijn snelle maaltijd was klaar.

13 opmerkingen:

  1. Mijn huisgenoten en ik zijn allemaal moe, dat is eigenlijk ieder jaar zo tegen de kerstmis. Net of dan alle reserves en de energie op zijn, ben blij dat we een volle week vrij hebben om te ontspannen en rust te nemen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als ik erg moe ben en geen zin om te koken en wel spruiten in huis heb dan kook ik de spruiten kort en strooi daar dan na het koken wat paprikapoeder en daarna wat geraspte kaas overheen, snel klaar er erg makkelijk en naar mijn idee genoeg voedingswaarde.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Oei, heb je misschien een ijzertekort?

    Siebrie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Op zich lief om mee te denken, maar kan iemand niet gewoon eens moe zijn zonder dat daar gelijk een medische oorzaak voor is? Drukke baan, drukke tijd enz?

      Verwijderen
    2. Die vermoeidheid kan bij mij aan van alles liggen:
      - 4x kort na elkaar een virus - waarschijnlijk ben ik van die laatste nog niet volledig hersteld
      - astma
      - schildklierkwaal
      - diabetes

      Of inderdaad, zoals bovenstaande reactie aangeeft, misschien gewoon druk en aan vakantie toe.

      Verwijderen
  4. Zo herkenbaar! Ik was de laatste weken voor mijn vakantie aldoor heel laat thuis, en dan te moe om nog "lang" op mijn benen te staan... Mijn laatste ontdekking op spruitengebied: stamppot met spruit en zoete aardappel, ik maakte hem met spekjes, maar zag ook ergens iets met feta. LEKKER! Dat ga ik vaker maken deze winter!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Mijn redding is altijd een omelette met koelkastrestjes

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ajj, ik snap het helemaal... kVind die decemberweken altijd drama. Wat een drukte en een hoop te doen... Goed opgelost zo!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. De leeftijd komt met gebreken. Afgelopen zaterdag en zondag heb ik iets gedaan, wat niet bij mij past. Ik heb eten besteld!

    Afgelopen zaterdagmorgen was niet gestrooid op een doorgaande fietspad.
    Het zonnetje scheen, bij mij thuis en op de doorgaande autoweg, waar ik als helmscooter moest rijden, was het niet glad.

    Ik reed op het verplichte fietspad. Versnelde de snelheid na dertig meter en gleed onderuit.

    Een automobiliste redde me, ik kon nog net naar huis lopen....
    Blijkt dat er een kuitbeen gebroken was.

    Heel veel jaren terug had ik dat ook op een fietspad in een bocht met ijs. Toen brak er niets. Nu wel.

    Botten worden slechter. Ik verwacht dat ik aanstaand weekend het in het ziekenhuis aangelegde wonddrukverband er af kan.
    Ik heb een stok gehuurd in het ziekenhuis. Maandagmorgen kon het al zonder. Dus strompel ik nu in zuid Spanje stapje voor stapje tussen mijn appartement en de boulevard.

    Als je boven de vijftig bent en iets breekt, heb je recht op een dexascan. Een scan waarmee het bot wordt gemeten. Dit ga ik komend jaar laten doen. Ik vrees dat ik gelijk mijn eigen risico dan wel een keer heb verbruikt. Het zij zo.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat een pech! Ben je op vakantie in Spanje met een gebroken been!
      Veel beterschap!

      Verwijderen
  8. Met spruitjes en aardappelen maak je ook een heerlijke spruitjesstamp! Als extra kaas of noten er door heen als je die nog hebt liggen.. Lekker hoor.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Geroerbakte spruitjes doe ik ook vaak, vind gewoon gekookte spruitjes zo kale bedoeling.. maar heb geen vaste recepten, vanavond ging er uien, mais, knoflook, spruitjes ketjap en paprika door heen, met kippenpootjes maar soms roerbak ik er ook nog stukjes kipfilet of gehakt door heen.. eigenlijk kun je eindeloos varieren

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.