zondag 19 november 2017

Kouwelijker

Waarschijnlijk is het de leeftijd, maar ik ben deze winter kouwelijker dan in andere jaren.
Lang had ik 's winters de thermostaat op 18 graden en dat was voldoende om warm te blijven en vond ik de temperatuur prima. Dat lukt nu echt niet meer, zeker 's avonds niet. Het moet nu toch tenminste 19.5 graden zijn in de woonkamer, anders vind ik het veel te koud!
Ik merk het op mijn werk ook, ik heb gauwer last van de kou!
Heel lang droeg ik 's winters geen pyjama, maar sliep ik in mijn ondergoed en ook toen ging ik al iedere nacht tenminste 1x uit bed om naar de WC te gaan. Pyjama's en nachthemden waren voor een mogelijke ziekenhuisopname, maar niet voor dagelijks gebruik. Ik had jarenlang geen problemen met de kou, maar nu heb ik dat wel. Ik draag al weer wéken een nachthemd en pyjamabroek om warm te blijven.
Zou ik nu echt oud worden?

20 opmerkingen:

  1. Ben je misschien wat afgevallen? Niet als brutale vraag hoor, maar wat spek op de botten kan volgens mij schelen in de persoonlijke warmte isolatie.

    En daarnaast: warmte went.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, dat is het misschien wel! Ik ben vergeleken met een jaar geleden 10 kg lichter. Dat scheelt wel wat in isolatie!

      Verwijderen
  2. Zou best kunnen,wat kouwelijker door leeftijd. Gewoon zorgen,dat het voor jou nu behaaglijk is.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Grappig datje dat aan de leeftijd wijt. Ik kende juist veel oude mensen die de kachel regelmatig uit hadden en de deur open, omdat ze bij lagere temperaturen beter konden ademen. Ze hadden dan vaak longklachten of hartproblemen. Ik wilde dan soms de jas aanhouden als ik op visite was. En mijn nu echt oude familieleden beklagen zich er over dat ze de temperatuur in hun appartementen niet lager kunnen krijgen, door de woningen er om heen. Ze voelen zich er niet echt lekker bij, maar wennen er langzamerhand toch aan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn moeder had het inderdaad in het verzorgingshuis ook veel te warm door de kouwelijke dames om haar heen. Mijn moeder had de radiator altijd dicht staan en het raam open, zodat het wat koeler was. Mijn moeder had als 80+ er voldoende aan 18 graden en droeg daarbij kleding met korte mouwen. Dat zie ik mijzelf niet doen op mijn 80e.

      Verwijderen
  4. Brrr 19.5 graad vind ik nog niet aangenaam s'avonds overdag als je bezig bent prima te doen maar als je stil zit gaat de temp hier toch richting 20.5/21 graden.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik heb meer dan genoeg aan 17° in huis.... Enkel als er bezoek komt, staat de thermostaat hoger. Ga ik bij mijn moeder op bezoek dan pas ik mijn kledij aan (laagjes) want het is daar meestal 24°. Ik denk niet dat een extra "speklaagje" een mens beter isoleert want ik ben 1.75 m en weeg 50 kg dus heb amper een vetlaagje....

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Het kan best wel een beetje aan de leeftijd liggen .Maar je bent 10 kg afgevallen en dan doe je een behoorlijk jasje uit ,je eigen isolatie laagje is gewoon wat minder nu .

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Mijn ouders hadden de laatste dertig jaar van hun huwelijk steeds mot over de temperatuur 's nachts. Mijn moeder hield vast aan dekens omdat ze dekbedden te warm vond (verzet tegen nieuwigheid speelde ook mee, net als vasthouden aan warm eten tussen de middag). Mijn vader wilde liever overstappen op dekbedden. Hij was kouwelijker. Pas na het overlijden van mijn vader vorig jaar, toen mijn moeder een verpleeghuisbed kreeg omdat ze zelf zorgafhankelijker werd, is het dekbed, op verzoek van de verzorging en onder luid protest van mijn moeder, vervangen door een dekbed. Omdat het echt niet te doen was om snel een bed op te maken als er dekens op lagen, afgezien van het stof. Ik bedoel maar, 2 mensen op leeftijd die zo van mening kunnen verschillen over de temperatuur. Mijn vader had wel wat overgewicht,mijn moeder niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik ben ook al een paar jaar steeds kouwelijker en nu mijn man overleden is, voor mijn gevoel nog meer, maar warmte geeft in mijn geval ook een troostend gevoel. Ik ben 71 jaar dus zuinig aan over een aantal jaren heb je de verwarming op 20,5 graden staan!.:-)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Sinds 10 jaar gebruik ik ook een kruik in bed tegen billen anders voelde die zo onprettig.
    En alles moet veel meer bedekt zijn, snel koud boven sokken, dus panty onder broek of beenwarmers.
    Met voorzorgsmaatregelen kan ik wel goed tegen kou, maar ga in huis niet zitten kleumen onder dekentjes. Het si 20 gr in huis.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. na een operatie deze zomer heb ik het constant koud en heb nu een fleecedeken op het onderlaken gelegd zodat het niet meer zo koud voelt. Toen ik net uit het ziekenhuis kwam was het buiten 38 gr en die fleecedeken had ik gewoon om me heen gewikkeld. Ik slaap in een pyama met sokken aan en naast mij mijn eega die het gebruik van een kruik overbodig maakt. gr. Cisca Servie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat vergat ik nog te vermelden: ik heb heerlijk warme wollen bedsokken!

      Verwijderen
  11. Hier liggen de kinderen op een schapenvacht, Misschien ook wat voor jou

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Sokken in bed is juist funest voor je warmtehuishouding is mij altijd gezegd. Wintervoeten zou je daar v krijgen. Ben ook n koukleun. Fleecepyamabroek is de beste uitvinding!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat je wintervoeten krijgt van warme sokken lijkt me echt onzin!
      Als je aanleg hebt voor wintervoeten, dan moet je juist zorgen dat je voeten lekker warm blijven.

      Verwijderen
  13. We hebben inmiddels de elektrische deken geïnstalleerd. Iedere avond koelt het heel snel af, maar dan zet je de deken aan en aaah... lekker warme voeten. We kruipen hier gewoon tegen elkaar aan. En we hebben al een extra sprei en extra deken.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Het rare is dat naarmate ik ouder word ik het juist al gauw te warm vind, terwijl ik vroeger een echt koukleum was, ik trek liever wat extra kleding aan dat dat ik de verwarming hoger zet, hier staat de thermostaat op 18 graden als ik de verwarming aanzet , tot nu toe alleen in het weekend of als ik savonds doorweekt thuis kom , verder voldoet overdag een warme trui en een dekentje. Als mijn dochter komt of visite dan gaat de verwarming wel hoger, ik wil niet dat anderen in de kou zitten alleen omdat ik geen last van de kou heb.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.