maandag 16 oktober 2017

Appelboompje

In mei 2011 kocht ik een appelboompje voor in de achtertuin. Het was/is een Benoni, een zelfbestuiver en ik was vol optimisme over de appels die daaraan zouden komen. De eerste lente zaten er veel bloemen aan mijn boompje. Alleen, die bloemen vielen af en uit geen enkele bloem groeide een appel
Ook daarna werd het helemaal niets met appels aan mijn boom.

Als ik  naar de supermarkt fietste, stond in een tuin waar ik langsfietste altijd een appelboompje, niet groot, maar wel ouder dan dat van mij en iedere zomer en herfst boordevol appels! Toen ik ruim een week geleden keek, werden die appels al prachtig rood. Een stuk of dertig schatte ik dat er aan zaten. Wat een weelde! Stikjaloers was ik op die mensen!
Afgelopen vrijdag fietste ik weer langs het huis. Ik schreef hier al over mijn vermoeiende boodschappentochtje. Natuurlijk keek ik ook even naar de appelboom. Appelboom? Er was helemaal geen appelboompje meer! Hij was verdwenen! Ik was nogal onthutst. Hoe kunnen ze nu zo'n vruchtbaar appelboompje zonder pardon rooien?  Ik begreep er helemaal niets van!

Er is overigens nieuwe hoop voor mijn Benoni. Het is namelijk zo, dat de buurvrouw die aan de zuidkant van mijn huis woont, een aantal bomen heeft laten rooien. Mijn tuin was altijd enorm schaduwrijk door alle bomen in de tuin van die buren. Een enorme meidoorn met verschillende stammen is verdwenen, daarnaast een flinke esdoorn, een hoge hulst en diverse struiken. Mijn achtertuin krijgt nu veel meer zon en ook in huis is het een stuk lichter.
Mijn appelboompje staat nu, als de zon schijnt, veel meer uren in de zon dan vroeger. Dat komt de boom zeker ten goede!


6 opmerkingen:

  1. Hier ook ooit eens een klein appelboompje gekocht. TUincentrum had 90% korting hield er mee op. Geen idee welke soort maar dit jaar voor t eerst geen appel van de eigen boom gehad. De vorst heeft de bloesem doen bevriezen en de vijf appels die eraan zaten bleken prooi voor de vogels. Heb t echt gemist.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik hoop dat dat helpt zuinigaan! Anders is het misschien handig om er een gelijktijdig bloeiende appelboom naast te zetten. Ook zelfbestuivers doen het veel beter als er nog een boompje bij staat. Ik ben trouwens niet zeker of dat percé een appelboom moet zijn. Misschien is een perenboom ook goed.

    Verder zou een struik die bijen aantrekt (zoals een vlinderstruik) ook kunnen helpen.

    Succes met je appels :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. 6 appels kunnen oogsten voor het eerst. In mijn vorige benedenwoning in de Randstad. Door de vorst is bij alle bloesem eruit gevallen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wij hebben meerdere appelboompjes maar ook heel weinig appels dit jaar ivm het koude weer in het voorjaar.
    Jammer maar het volgend jaar beter.
    Wel hebben we van een buurman heel veel mini kiwi's mogen plukken 6 emmers vol.
    Gelukkig konden we er 2 kwijt en binnenkort kan ik met de andere 4 emmers aan de slag.
    Zo zie je het ene jaar doen de appels het niet goed en de kiwi's hadden een super oogst!
    Ik heb zelf bij een boer wat appels gekocht voor wat appelmoes te maken voor de winter :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Belangrijk is vooral dat je de bloesem in het voorjaar besproeit met water als er ineens nachtvorst is. Dat doen appelboeren ook. Anders vriest het kapot.

    Appelbomen zijn erg leuk. Zou fijn zijn als je er profijt van hebt.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wij hebben dit jaar 1 appeltje kunnen opeten (dochterlief had 1 appeltje vroegtijdig eraf geplukt). Toch leuk :)...

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.