vrijdag 15 september 2017

Overstappen naar een andere energieleverancier

Gisteren ontdekte dat ik al weer mag overstappen! Mijn huidige contract loopt tot begin januari. Als je een contract hebt dat binnen een half jaar afloopt, dan kun je nu alvast een geschikt bedrijf uitzoeken.
Vanaf minder dan een half jaar voor de start van je contract wordt alles keurig voor je geregeld:
opzeggen oude contract, ingang van levering per vervaldatum oude contract. Je pleegt dan geen contractbreuk en hoeft dus geen boete aan de oude leverancier te betalen voor deze overstap.
Volgens mij is de overstap-termijn nu langer dan een aantal jaren terug.
Ik vind het wel handig om ruim de tijd te hebben en een gas- en stroombedrijf uit te zoeken dat het meest bij mij past.
Wat wil ik?

- ik wil groene stroom en daar stel ik verder de volgende eisen aan: ik wil uitsluitend in Nederland opgewekte groene stroom.
- ik wil gaslevering met CO2 compensatie
- ik wil een mooie overstapbonus
- ik wil een jaarcontract, zodat ik na een jaar weer kan overstappen en weer kan profiteren van opnieuw een overstapbonus
Vooral de eerste 2 eisen maken levering van gas en stroom wel wat duurder, maar daar kies ik voor. Als het mij niets zou kunnen schelen, dan zou ik bij de goedkoopste leverancier 70 euro per jaar minder betalen. Ik kies voor een zo laag mogelijke belasting van het milieu.

Wat die bonus betreft: ik vond bedragen tot wel 200 euro!

Als ik nu overstap, dan zou dat mijn 12e overstap worden. Het overstappen loont voor mij zeker.
Ik kies altijd de goedkoopste op basis van mijn wensen. Mijn verbruik inclusief vaste kosten en belastingen kost ongeveer 650 euro per jaar. Als ik daar de bonus van aftrek, dan betekent dit dat ik met die bonus bijna 1/3 korting krijg!

Jaren geleden, toen ik voor het allereerst overstapte, vond ik het eng!
Wat als ik een tijd lang zonder stroom of gas zou komen zitten?
Daar moet je toch niet aan denken met 2 puberkinderen in huis!
Ondertussen weet ik, dat er geen gevaar is dat ik zonder gas of stroom zal zijn. In ieder geval niet door een overstap. Door andere oorzaken, zoals een storing of een hack kan dat wel gebeuren, maar dat heeft niets met mijn overstap te maken.

Overstappen kan je honderden euro's opleveren.
Ben jij iemand die nog nooit is overgestapt? Of ken je mensen die nog altijd bij dezelfde leverancier zitten en niet kiezen voor de goedkoopste en ook geen interesse hebben in een overstapbonus?

15 opmerkingen:

  1. Ik ben 3 jaar geleden overgestapt. Dochter en ik hebben een VOF, en daardoor hebben we recht op een zakelijke korting bij mijn huidige leverancier. Dat scheelt best veel geld.
    Overstappen betekent dat ik voor gas en stroom beduidend meer ga betalen. En zo'n overstapbonus compenseert niet eens helemaal mijn voordelig tarief wat ik dan ga mislopen.
    Uiteraard kijk ik elk jaar weer of ik toch niet ergens goedkoper kan (met net als jij bv. voorwaarden aan groene stroom) maar tot nu toe heeft het nog geen zin gehad over te stappen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. We zijn wel eens overgestapt maar ik moet dit jaar echt even wakker worden merk ik wat betreft overstappen.

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik was zo iemand die jaaaaaren bij de eerste en dezelfde leverancier zat. Tot ik begin dit jaar ging samenwonen in een nieuw huis en we de leverancier van mijn vriend meenamen ( we woonden nog apart ). En hij kijkt nu alweer rond naar een andere leverancier. Ik was altijd tevreden, betaalde voor mijn gezin nooit heel erg veel en kreeg altijd wat terug, prima vond ik het. Nu laat ik het mooi aan mijn vriend over want die stapte altijd over. Ik vind het prima, zolang ik maar kan koken, douchen en licht heb mag het van mij!

    Gr. Boukje

    BeantwoordenVerwijderen
  4. ...mag ik vragen van welke leverancier naar welke leverancier je overstapt? De meeste mensen doen altijd zo vaag over hun energie-leverancier, hun zorgverzekering etc. en kunnen altijd goedkoper. Er is toch geen zwijgplicht aan verbonden?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee, geen zwijgplicht, alleen maak ik naar mijn gevoel een beetje reclame als ik de leveranciers vermeld.
      Ik ben nog niet overgestapt, maar ik overweeg over te stappen van Pure Energie (behoorlijk groen en duurzaam) naar Vandebron (ook duurzaam en groen.

      Verwijderen
  5. Het wordt pas echt leuk met vergelijken als je Eigen leverancier er ook nu als goedkoopste voor jouw wensen uit komt. Ik check wel elk jaar, maar overstappen is zinloos, ook met de welkomstkortingen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. dit lijkt me zeer twijfelachtig.

      Verwijderen
    2. Nee hoor, de aanbiedingen die ik krijg met de energievergelijkers zijn allemaal hoger dan wat ik nu betaal bij mijn leverancier en ik krijg nog elk jaar geld terug. Ik vul gewoon het verbruik van mijn jaaropgave in, dus geen hoge cijfers terwijl ik in werkelijkheid minder verbruik.

      Verwijderen
    3. Als ik bij mijn eigen leverancier blijf na afloop van het jaar contract ga ik fors meer betalen.

      Verwijderen
  6. Nog niet gedaan. Sinds januari een nieuwe situatie en totaal geen idee van ons verbruik. Volgend jaar staat het op de planning, wanneer het verbruik bekend is.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Jaren geleden twee keer overgestapt, met de ervaring dat niet iedere leverancier prettig is... Nu al jaren bij Greenchoice en gewoon tevreden. Soms vergelijk ik nog eens, maar dan scheelt het me toch te weinig (of blijkt greenchoice goedkoper te zijn)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Voor mij viel Vandebron af, was te duur. Kstelde vrijwel dezelfde eisen, behalve de welkomsbonus. Kheb nl alles in excel berekend op basis van Mn jaarverbruik. Welkomskorting blijkt dan niet automatisch voordelig... Bijv door hoog vastrecht of door hoge gasprijs. Ik ben uitgekomen bij Qurrent toentertijd. Duurder dan waar ik zat, maar wel groene Nederlandse stroom. En 25€ vriendenkorting. Mooi meegenomen 😉... succes!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Kreeg ook een mail dat ik mocht overstappen. Ik ga er misschien morgenavond even voor zitten (Google docs erbij en vergelijken maar) wij verbruiken jaarlijks €600 met 3 personen. Mijn voorkeur gaat nu uit naar Vdbron mits de vastrecht kosten niet hoger zijn dan nu. (Met €200 welkomsbonus).

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ja ik hoorde van iemand dat zij al 9 jaar bij dezelfde leverancier zit, en nu een contract voor 4 jaar wil gaan afsluiten, ook bij dezelfde leverancier...om gratis een Toon te krijgen.... Zo is die Toon niet gratis, maar juist heel duur.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.