Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

maandag 3 juli 2017

Goedkope hebbedingen

Sinds een aantal jaren is hier in de wijk een Action gevestigd. Die had, zeker in het begin, een enorme aantrekkingskracht op mij. Wat goedkoop allemaal en de winkel zat vol met mooie hebbedingen. Voor die tijd ging ik heel sporadisch wel eens naar de Action, aan het Hoornse Diep. Dit filiaal zit op zeker een half uur fietsen van mijn huis.. Daar kwam ik alleen als ik specifiek daar iets wilde kopen en dat was hooguit 1x per twee jaar. Jongste dochter ging regelmatig in haar toenmalige studiestad Wageningen naar een winkel van deze keten en was heel enthousiast. Anders had ik niet eens geweten wat je daar kon kopen, want ik heb een sticker op de deur, zodat er geen reclamefolders in mijn brievenbus worden gegooid.
Maar goed, nu is er wel zo'n winkel vlak in de buurt, of eigenlijk wel 2, want tussen mijn werk en mijn huis is vorig jaar nóg zo'n winkel gekomen, maar eigenlijk kom ik daar nooit.

Zoals gezegd, heel veel goedkope spullen in zo'n winkel! Het is heel verleidelijk om voor 1 ding de winkel binnen te gaan en met enorm veel spullen deze winkel weer te verlaten. Want ze hebben er goedkoop snoep, en koekjes en versierspulletjes voor in huis en huishoudelijke spullen.
De laatste tijd weet ik mij heel goed te beperken en koop ik alleen dat wat ik echt wil kopen en op de keper beschouwd is dat maar heel weinig en juist geen hebbedingen, maar simpele, praktische dingen.
Gisteren bijvoorbeeld kocht ik cadeaupapier. Ik dacht namelijk dat het bijna op was en cadeaupapier kost in de Action maar 46 cent per rol! En daarvoor heb je leuk papier, in een rol van 70 x 300 cm. Ik bewaar cadeaupapier op een kast, samen met sinterklaas- en kerstpapier. Toen ik thuis kwam, bleek het reuze mee te vallen met de voorraad papier. Er was nog genoeg, nu met 5 rollen extra, is er voorlopig echt genoeg!
Hoewel ik de verleidingen goed weet te weerstaan, lokken de hebbedingen toch nog wel. Ik kijk eens hier en ik kijk eens daar en besluit niets te kopen. Wat heel goed helpt, ik had alleen 3 twee-euro-munten in mijn broekzak gestopt. Dat helpt tegen verleidingen!

Wat vind jij van winkels als de Action? 

34 opmerkingen:

 1. Ik voel geen enkele verleiding in de Action. Ik denk alleen maar: wat een ongelooflijke hoop troep bij elkaar ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind ze super voor knutselspulletjes / knutselpakketjes voor zoon en heel af en toe dingen zoals sokken / wat kleding voor de kinderen. Verder koop ik er niet zoveel. Ik vind het wel leuk om er rond te snuffelen, maar ben goed bestendig tegen impulsaankopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik kom er voor - inderdaad - knutselspullen voor de kleindochters en voor cadeautjes. Maar verder geef ik er niet veel geld uit. Vind het wel een leuke winkel overigens!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind het handig dat ze er zijn, je kunt er idd hele leuke dingen halen voor een cadeaupakketje. Ik kan me meestal wel behoorlijk beheersen en dan is het leuk, als je voor weinig een hoop hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Als er 1 in mijn woonplaats was, zou ik misschien vaker binnen lopen. Nu moet ik ervoor naar een ander dorp en vind ik het de moeite niet waard.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ook voor mij geldt vooral: leuk dat ze er zijn, voor vooral praktische dingen. Ik haal er (= diezelfde action in Wageningen trouwens xD) meestal mijn wc-schoonmaakspul, of rond de verhuizing een paar extra verfrollers toen die nodig bleken. Dingen als sokken koop ik al liever bij een andere goedkope winkel, want betere kwaliteit.

  Vroeger vond ik het verleidelijker om er ook bijvoorbeeld washi-tape te halen, maar daar heb ik nu zoveel van ... voorlopig heb ik echt niet meer van dat spul nodig ;-) Net zoals notitieboekjes en kleurpotloden haha.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb er geen enkele moeite mee om een rondje te lopen in de Action en weer met lege handen de winkel te verlaten (geldt trouwens voor alle winkels). Er zit er 1 in ons dorp en ik kijk vaak vol verbazing naar de volgeladen winkelwagens bij de kassa's. Ik koop er wel bepaalde producten zoals schoonmaakartikelen en plakband, en struin dan even op het gemak langs de overige paden, zonder dat ik de neiging heb verder nog iets mee te nemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik kom er nooit, mijn man haalt wel eens klusspullen of wat voor de tuin. Ik houd niet van zulke winkels, het maakt mensen hebberig en vooral voor mensen die niet zo sterk in de schoenen staan erg "gevaarlijk"

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb een gruwelijke hekel aan A.ction en alle andere winkels waar de spullen zo goedkoop zijn dat je weet dat het ten koste van iemand of iets gaat. Denk aan kinderarbeid, volwassenen, die uitgebuit worden, het milieu dat verpest wordt! Ik begrijp dat het voor mensen met een minimum inkomen en een paar kinderen soms noodzakelijk is om in dergelijke winkels te kopen maar verder...... Ik wil niet roomser zijn dan de paus, tot voor kort kocht ik er altijd de biologisch afbreekbare afvalzakjes maar ook die koop ik daar niet meer!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die blijf ik daar gewoon kopen want dat zijn exact dezelfde zakjes als bij de AH in het schap liggen. Maar dan goedkoper, zelfde productielocatie, zelfde productie wijze (komt bijna geen mens aan te pas, heel indrukwekkend om te zien overigens) Dan ben ik een dief van mijn eigen portomone.

   Verwijderen
 10. Meestal maak ik een lijstje als ik er heen ga en koop echt de dingen die ik nodig heb. Ze verkopen zeker wel handige dingen, maar tegen het grootste gedeelte heb ik echt een afkeer. Zoals het speelgoed en de interieur spullen, je hebt er allemaal niks aan. Leuk stuk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En waar ik me dan ook weer aan irriteer is dat mensen die niet veel te besteden hebben, de hele Action leegkopen zodat hun huis uitpuilt met goedkope zooi. Dan kun je beter alles bij elkaar leggen en 1 mooi ding kopen.

   Verwijderen
  2. ..je ergert je aan mensen die niet veel te besteden hebben en de hele Action leegkopen? Waarom?

   Verwijderen
 11. Ik koop er ook wel eens iets.maar helaas maakt de action gebruik van leveranciers die arme mensen uitbuiten. Voor osn dus goedkoop, maar tegen een hoge prijs voor een ander. Het is niet meer zo dat ze alleen faillisementspartijen verkopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik vind het een heerlijke winkel, koop er wel kaarten en schoonmaakmiddel en gereedschap, maar kan me er goed beheersen.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik ga erheen voor dingen die ik echt nodig heb maar elders veel duurder zijn, bijvoorbeeld deo of een luchtje voor een man als cadeautje. Voor een betaalbaar en leuk cadeautje kan ik daar goed slagen. Ze hebben daar vaak van Gils en andere bekende merken. Je moet het net treffen. Dingen als vaatdoekjes, beddentextiel en handdoeken zijn daar ook goed te betalen. Ik waag me nooit aan de prullaria, mijn huis moet leger ipv voller. ;) Dus voor gebruiks- of verbruiksproducten voor mezelf, of voor cadeau vind ik het een fijne winkel. Heb ook maar niet de illusie dat de productieomstandigheden voor blokker of hemaspullen beter zijn want dat is niet zo.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik deed het ook maar ik merkte dat ik toch allergisch reageerde op de dove van action terwijl ik dat bij Kruidvat en diezelfde dove niet heb. Dus is er toch iets anders aan de samenstelling volgens mij.

   Verwijderen
  2. Het is wetenschappelijk bewezen dat producten van Dove per verkooppunt verschillen in kwaliteit. De Kruidvat Dove is veel beter van samenstelling dan de Action Dove.

   Haha, Ellen van Dyck.

   Verwijderen
  3. Heb je daar een bron van want die Il ik wel een keertje doornemen. En hoe moet ik de haha interpreteren? Als een knipoog of eerder dat ik een domme opmerking maakte?

   Verwijderen
 14. Ik winkel er net zoals in andere winkels, dus met een lijstje. Ik koop zelden meer en ben niet zo gevoelig voor hebbedingetjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik ben altijd wat argwanend wat betreft kinderarbeid e.d..Ik kan niet goed achterhalen waarom Action zo goedkoop is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Action koopt veel in uit China en cosmetica zijn vaak restpartijen...

   Verwijderen
 16. Ze kopen heel groot in in China. Daar komt tegenwoordig bijna alles vandaan. De kwestie kinderarbeid word ik niet blij van, maar dat is bij heel weinig winkels duidelijk, ook al betaal je meer. Zelfs fair trade is helaas niet zo gunstig voor de arbeiders als de organisatie doet voorkomen. Vooral de handelaren hebben meer winst.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Knutseldochter vindt het daar erg leuk. Ik vind het vreselijk. Goedkope rommel meestal en 13-in-dozijn. Ieder z'n ding.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Vroeger ging ik er graag heen. De laatste jaren een stuk minder en de laatste maanden kom ik er als ik echt iets goedkoop moet hebben. Ik kom dan ook alleen maar thuis met dat wat ik moet hebben. Ik vind alles ook voortaan meer als troep ogen.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Naast de supermarkt waar ik werk zit ook een action. Na het werk loop ik er regelmatig even binnen omdat ik iets 'nodig heb'. en dan belanden er vaak ook nog wat andere dingen in mn mandje. Soms loopt het bedrag ongemerkt toch hoog op. Gelukkig werk in er binnenkort niet meer, en is het gedaan met deze dure hobby :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ik koop er wasmiddelen, schoonmaakspullen, kantoorbenodighdeden en toiletpapier. Scheelt allemaal behoorlijk. Vorige week heb ik mezelf getracteerd op twee hangpotten voor aan de schutting in de tuin. In de winter koop ik er ook vaak vetbolletjes en vogelpindakaas voor de vogels in de tuin. Handwerkspulletjes zijn ook leuk, maar kan ik goed vanaf blijven. Soms is het ook gewoon leuk om even rond te snuffelen en met lege handen de winkel weer uit te gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Grappig, ik koop eigenlijk vooral in de kringloop. En bij de Blokker of Hema. Die enkele keer dat ik bij een Action binnenwandel (en ja, dat is dan inderdaad die aan het Hoornsediep want ik zou geen andere weten...) kan ik er niet krijgen wat ik zoek! Dus met lege handen en lege tas in sneltreinvaart weer weg.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. ik vind het een fijne winkel, ze hebben vanalles en het is er goedkoop. Je moet er niet teveel van verwachten. ik bestel ook regelmatig uit china, dat is nog goedkoper. sommige prijzen in nl winkels zijn ronduit belachelijk. Voor een paar ct kun je iets uit china laten overkomen. Maar je moet je er altijd van bewust zijn dat het ook afgebroken moet worden, dat je het alleen koopt als je het echt echt echt nodig hebt! ik denk dat ik een van de weinigen ben die alleen koopt wat hij nodig heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je alleen koopt wat je echt, echt nodig hebt zou ik niet in de chinese troep of Action-spullen investeren maar mijn geld wat beter bestedeb!

   Verwijderen
  2. Aangezien een mens alleen maar "echt echt" beschutting, water en eten nodig heeft, denk ik toch dat je jezelf maar wat wijs maakt...

   Verwijderen
 23. Ik koop er van alles, boterhamzakjes bakpapier allufolie verf kwasten knutsel kadootjes wasmiddel sokken koek snoep icetea campingspullen tuinspullen douchescguim deo shampoo gewoon ideaal

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Ook ik kwam tot een paar maanden geleden geregeld bij de Action. Toch haal ik er alleen maar "nuttige" dingen, zoals een onkruidbrander, wasmiddel, of voor "kadootjes" voor een ander. Kopen voor het kopen doe ik niet.

  BeantwoordenVerwijderen