zondag 11 juni 2017

Veel bespaard op elektriciteit!

Eergisteren schreef ik dat ik nu veel minder stroom verbruik dan een jaar geleden. Het verschil is enorm! Tussen 8 mei en 18 september verbruikte ik gemiddeld 20,12 kWh per week. Nu is dat stukken lager! Het gemiddelde verbruik vanaf 7 mei is nu 12,5 kWh.
Nu vraag je je misschien af, hoe kan dat?

Het antwoord is: investeringen!
Op de korte termijn heb ik behalve stroom niets bespaard, want het kostte flink wat geld!
- Ik kocht in oktober een nieuwe verwarmingsketel, de ruim 19 jaar oude ketel verbruikte behalve meer gas óók meer stroom.
- In januari kocht ik een nieuwe koel-vriescombinatie. Dit is de hoofdreden waardoor ik minder verbruik dan afgelopen jaar.
- Verder kocht ik heel recent een nieuwe desktopcomputer.  Mijn indruk is dat die ook wat minder verbruikt dan het oude apparaat.
Op dit moment is mijn stroomverbruik tussen begin juni vorig jaar en begin juni dit jaar 919 kWh, maar ik denk dat als ik de berekening in februari komend jaar opnieuw doe, het jaarverbruik nog aanzienlijk lager is.
Dat viel natuurlijk met de aankoop van de nieuwe, energiezuiniger apparaten,  ook wel te verwachten, maar toch ben ik, nu ik de resultaten becijfer, heel enthousiast!

11 opmerkingen:

  1. Dat is een enorme vermindering van je stroomverbruik. Ik moet ook eens kijken wat ons verbruik is.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Vindt nog erg kort, misschien wel warmer en minder vaak thuis. Zul je echt moeten vergelijken over langere periode.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ga er ook zeker vaker over schrijven! Omdat ik het verminderde stroomverbruik voornamelijk toeschrijf aan de nieuwe koelkast, zal voornamelijk de periode tussen 1 februari 2017 en 1 februari 2018 interessant zijn.

      Verwijderen
    2. Oh gelukkig, nadasurf is nog even kritisch. Ik was al bang dat t gewoon een keer leuk zou zijn...

      Suus

      Verwijderen
    3. @Nandasurf-
      Ik noteer wekelijks mijn energieverbruik. Het is voor mij niet moeilijk om na te gaan wat het jaarverbruik is, dus daar komen de jaarcijfers:
      verbruik tussen 14 juni '15 en 12 juni '16: 1125 kWh
      verbruik tussen 12 juni '16 en 11 juni '17: 887 kWh.
      In het afgelopen jaar had ik niet gedurende het gehele jaar de nieuwe apparaten in gebruik, dus ik verwacht dat de besparingen groter zijn.

      Verwijderen
  3. Dat is weer mooi meegenomen zeg! Ik word hier ook altijd zo blij van (ook al gaat het maar om even).

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dat is inderdaad een laag verbruik. Wat was je verbruik bij de eindafrekening in januari? Bij mij was het 1.569 voor 2016. Ik woon alleen en heb een hoekhuis. Een stuk meer maar dat kan er ook mee te maken heb dat ik de bovenverdieping opnieuw heb ingericht en nogal veel werklui over de vloer heb gehad die niet letten op hun energieverbruik.
    Maar aan een oude koelkast, vriezer, cv-ketel en laptop kan het zeer zeker ook liggen. Daar moet ik me ook eens mee bezig gaan houden.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. ..volgens mij heb je voorgaande jaren gewoon te veel gebruikt en zit je nu op een normaal, redelijk laag, gebruik! Janne

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hoeveel een koelkast slurpt is me opgevallen toen wij gingen verhuizen een aantal jaar terug. In vier maanden tijd werd de oude woning langzaam leeggehaald en steeds meer apparaten gingen daar uit, en namen we in gebruik in de nieuwe woning.

    Uiteindelijk stond alleen de oude koelkast (zonder vriezer of vriesvak!) nog aan, en de meter bleef maar draaien! Ik dacht eigenlijk dat er misschien iemand stiekem stroom aftapte, maar toen we de koelkast er even afhaalden stopte de meter meteen met draaien...

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Toevoeging: terugrekenend naar verbruik van die laatste maand met alleen koelkast, bleek dat dus eigenlijk zo'n 70-80% van ons totale energieverbruik te zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Een nieuwe koelkast scheelt heel veel zeg, ik wist het wel, maar ben toch verbaasd. Het lont om regelmatig te investeren in een nieuwe.

    Groet,Greet

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.