woensdag 9 november 2016

Hoe voorkom je financiële problemen?

Volgens het Nibud heeft 45% van de Nederlandse huishoudens moeite met rondkomen. Dat is bijna de helft! Ik vind dat enorm veel. En het zijn zeker niet alleen mensen met lage inkomens, ook mensen met veel inkomen geven nogal eens (veel) te veel uit. Hoe komen mensen in de financiële problemen?
Dat heeft vaak te maken met een slechte financiële, of in ieder geval tekortschietende opvoeding aan kinderen. Maar ook als je volwassen bent is het zeker nog niet te laat om te leren je financiën beter op orde te houden.
Nibud heeft nu het volgende bedacht: check, plan, spaar:

"Dit zijn de drie vuistregels:

  1. Check wekelijks uw saldo en uitgaven
  2. Plan jaarlijks uw inkomsten en uitgaven
  3. Spaar maandelijks 10 procent van uw inkomen
Uit Nibud-onderzoek blijkt namelijk keer op keer dat wie inzicht heeft in zijn inkomsten en uitgaven, planmatig met geld omgaat en spaargeld heeft, een kleinere kans heeft om in financiële problemen te komen. Deze vuistregels dragen dus écht bij aan financiële gezondheid!"

Het lijken mij goede vuistregels om je aan te houden. Het mocht van mij nog wel wat uitgebreider dan dat, maar om een start te maken is het prima.
Ik zou regel 1 willen uitbreiden met het noteren van al je uitgaven, zodat je heel precies weet wat er uit gaat. Vaak werkt dat al flink besparend!
2 Dat plannen van inkomsten en uitgaven is heel goed. Probeer het dan zó te doen, dat je bij de uitgaven op zoek gaat naar goedkope aanbieders, zoals bijvoorbeeld voor energie. Je bent bij de goedkoopste al snel een paar honderd euro goedkoper uit als je die vergelijkt met de duurste. Dus niet alleen plannen, maar ook uitgekiend uitgeven.
3. Sparen is zeker heel goed. Als je nu schulden hebt en moeite hebt met rondkomen is de stap naar 10% sparen misschien een beetje groot,  maar ik denk zeker dat het na verloop van tijd, als je je schulden hebt afgelost, zou moeten kunnen. Dan kun je van die maandelijkse 10% een mooie buffer opbouwen. Tip hierbij: spaar direct nadat je je salaris hebt binnengekregen, zodat je minder geneigd bent het goed uit te geven.

5 opmerkingen:

  1. Ik denk dat voor veel mensen 10% van het inkomen sparen een brug te ver is. Het zou natuurlijk ideaal zijn maar grote groepen mensen zijn al blij als ze de eindjes aan elkaar kunnen knopen elke maand zonder schulden te maken. Zeker lage inkomens met studerende kinderen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Gisteren was ik met iemand op pad. Ik moest mijn ov chipkaart opladen bij een oplaadautomaat en werd daar geconfronteerd met een storing. De persoon wees me er op dat ik 'automatisch opladen' had moeten activeren. Toen ik hem uitlegde dat ik juist daar heel bewust niet voor koos omdat ik zo het idee had meer controle en greep op mijn financien te hebben, begreep hij dat niet. als je moest reizen was je dat geld toch kwijt, dus wat gaf het of je handmatig of automatisch dat geld op je ov chipkaart kreeg. Ik begreep uit zijn situatie dat 'afzien van een aankoop of uitgave' omdat er geen geld voor was of omdat het niet goed uitkwam, niet in zijn woordenboek stond. Ik wil graag zelf bepalen hoeveel geld er van mijn bankrekening gaat, en dit niet automatisch laten gebeuren. Dat geldt niet voor maandelijkse uitgaven, maar ov geld is bij mij een onregelmatige uitgave. Ik vind het vervelend als er onnodig geld wordt afgeboekt voor een reis die ik misschien pas over een maand weer ga maken (of niet). Maar dit wekt verbaasde reacties op.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Helemaal met u eens hoor!
      Ik moet van een IVA uitkering leven en moet elk dubbeltje omkeren.
      Ik heb bij de bank van begin af aan aangegeven dat ik NIET rood mag staan.
      Ik heb dus geen schulden, waar ik erg blij mee ben. Alhoewel het soms best wel zuur is als ik heel graag iets zou willen kopen of niet mee kan doen met anderen...
      Joke

      Verwijderen
    2. Zelf heb ik automatisch opladen wel aan staan. Ik moet er niet aan denken dat ik 's avonds terug moet reizen, en er dan een storing is waardoor je niet kunt opladen.

      Verwijderen
  3. Mooie duidelijke uitleg!
    Wij sparen zelf meer dan de genoemde 10%, maar ik denk dat het ook wel sterk afhankelijk is van wat er binnen komt. Hoe meer dat is, hoe makkelijker het natuurlijk wordt om 10% te sparen. Want op zich geef je wel meer uit als je meer binnen hebt, maar de basis is in feite voor iedereen even duur.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.