maandag 17 november 2014

Nog meer over de nieuwe en de oude CAO

Vorige week heb ik een blogje geschreven over de nieuwe CAO en mijn seniorenuren. In het kort: mijn nadeel bij invoering van de nieuwe CAO is dat ik 110 uren per jaar extra moet werken voor hetzelfde loon. Die regel geldt voor alle 60+-ers met seniorenuren en een aanstelling van 80%. 60+ers met een fulltime aanstelling moeten 150 uren extra werken. Die 110 uren zijn dan zonder de uren voor duurzame inzetbaarheid (DI), maar die DI uren krijgt iedereen, ook de mensen die nu geen seniorenuren krijgen, dus die reken ik even niet mee. Ik vind 110 uren extra per jaar werken wel veel, ik ben binnen 3 weken 62 jaar en op die leeftijd gaan (en vooral gingen) veel leeftijdsgenoten met pensioen.

In de oude CAO stond een clausule die helemaal aan mijn aandacht ontsnapt was. Voor medewerkers van 60+ bestaat er de mogelijkheid om 25% van de uren in te leveren tegen inlevering van 6% van het salaris. Dan heb je geen gratis seniorenuren meer en verdien je minder, maar het levert voor mij wel een extra vrije dag op! Ik werk 4 dagen per week en zou dan 3 dagen per week kunnen gaan werken of mijn uren anders verdelen. Die 4 gratis seniorenuren per week van mij verdwijnen in de nieuwe CAO toch met ingang van 1 augustus 2015, dus waarom eigenlijk niet? Fulltime is 36 uur, dus zou ik minimaal 7,2 uren per dag moeten werken als ik 3 dagen per week ga werken. Dan heb ik 6 weken per jaar vakantie. Wil ik wat meer vakantie, dan zou ik wat meer uren per dag kunnen werken en daarmee voor extra verlof sparen. Ik zit zelf te denken aan 7,6 uur per dag. Dat is prima te doen als ik dat 3 dagen per week doe.

In de nieuwe CAO kan ik vanaf mijn 57e 20% uren inleveren tegen 20% loon.
20% loon inleveren is wel erg veel, maar 6% is goed te doen. Mijn vaste lasten zijn laag en ik heb al heel veel hypotheek afgelost.

Ik kan nog tot begin december instappen in de oude regeling en die geldt maximaal 5 jaar.
Hoeveel me dat nu precies gaat kosten, dat weet ik niet. Als ik het bereken van mijn netto loon, dan zou ik ongeveer 100 euro per maand inleveren. En dat inleveren heeft ook gevolgen voor mijn vakantietoeslag en voor mijn 13e maand en voor mijn pensioen. Maar eigenlijk zie ik het wel zitten.
Wat zou jij doen?

17 opmerkingen:

  1. Ik zou me vandaag nog opgeven als ik jou was voor de 3 dagen ipv 4 tegen 6 procent minder loon. Je vond het werk immers zwaar worden.
    Ik heb indertijd ook van deze luxe regeling gebruik gemaakt om de zelfde reden

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Toevallig had ik vandaag al een gesprek met mijn leidinggevende gepland en ik heb het meteen in orde gemaakt. Het is inderdaad een luxe regeling! Nu de andere luxe regeling verdwijnt (200 seniorenuren per jaar op fulltime basis voor 60+-ers), stap ik nog even snel in op deze regeling.

      Verwijderen
  2. Ik, Janne, zou het niet doen, ben zelf bijna 65. Waarschijnlijk spreek ik vanuit een luxe positie: eigen atelier, mijn werkuren (6, soms 8 soms 10) kan ik verdelen over de dag en avond, geen chronische ziektes, geen lichamelijke klachten.
    Maarre.......ook geen senioren-uren (?), geen betaalde vakanties, geen vakantie-geld, geen dertiende maand, geen 'snipperdagen', geen fietsenplan e.d.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Tjonge, 110 uur. dat is best veel. Of je van de andere regeling gebruik gaat maken, hangt er ook van af waar je meer behoefte aan hebt: geld of tijd. Voor wat betreft het opsparen van uren zodat je langer vakantie kunt nemen: ik verbaas me er over dat dat mag? Maar wij werken projectmatig en overuren uit een project moeten in principe opgenomen voor het volgende start, om stuwmeren te voorkomen.
    Hoe je ook besluit: ik hoop dat je je werk met plezier doet. Het maakt zo veel uit of je blij aan de slag gaat iedere dag.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik zou het wel doen, het staat immers vast voor 5 jaar en dan kun je ws net met pensioen. Een maar, wat vind je baas ervan. Mag je uren sparen of gebruik maken van de regeling? Vaak is zo'n regeling een recht maar sommige werkgevers kunnen nog wel eens moeilijk doen. Die 100 euro per maand minder is kort door de bocht een krappe 25,00 per week, moet te doen zijn. Je bruto wordt ook wat lager en wie weet krijg je dan weer net iets meer aan toeslagen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De directe baas heeft hier niet zo veel over te zeggen. De koepelorganisatie van werkgevers( HBOraad) heeft hier indertijd met de bonden overeenstemming over bereikt. Ik zou niet korter per dag werken, dat is onduidelijk. Gewoon naar 3 dagen gaan

      Verwijderen
  5. Ik zou het doen. Minder werken kan, daar heb je je lasten juist voor verlicht. Bovendien gaat deze regeling verdwijnen dus later instappen kan niet, later toch meer uren gaan werken wellicht wel. Meer vrije tijd om rustig bij te komen om zo goed je werk te kunnen blijven doen...klinkt toch fantastisch?

    Groet,Greet

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Vroeger, nog niet eens zo lang geleden wilde je graag full-time werken.
    Zeg ik zo maar.

    Ik geniet van mijn vrije tijd.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, jij bent al helemaal met pensioen! Vroeger wilde ik meer verdienen om mijn hypotheek af te lossen, maar dat is nu niet meer heel nodig en kan ik het rustiger aan doen.

      Verwijderen
  7. Lijkt mij heel aantrekkelijk, dus ik zou het wel doen. Frank (57 en 37 jaar werkzaam in ploegendienst)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Als je het kan bekostigen zou ik het zeker doen.

    Succes

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik zou je toch wel ernstig willen waarschuwen. Voor de korte termijn lijkt het misschien een goed plan en haalbaar maar voor de langer termijn is VRIJWILLIG KORTER GAAN WERKEN ongunstig !!
    Voor je AOW maakt het niets uit , maar voor je ABP pensioen wel degelijk. Niet alleen wordt er veel minder pensioen ingelegd, maar het ABP berekend je pensioen op basis van het aantal gemiddelde uren die je werkte in de laatste 10 jaar !! Ik ben er indertijd ook in getuind, er het ABP licht je hierover echt niet in. Bovendien, krijg je als je eenmaal met pensioen bent steeds minder geld. Je ontvangt gèèn compensaties meer voor werkenden, ABP indexeert nauwelijks en belastingmaatregelen waar ouderen slechter van worden zijn geliefd bij het kabinet! Ik ben 10 jaar met FPU/pensioen en ik merk dat elk jaar het inkomen achteruit gaat en je wel gedwongen bent heel scherp op de "kleintjes" te letten.
    Ik zou je aanraden, je heel goed te laten informeren door een vakbondslid die veel van deze problematiek af weet. En als ik je mag aanraden, doe het niet, neem liever af en toe - als het je te zwaar wordt - ziekteverlof.
    Sterkte!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nu een deel van het loon inleveren heeft inderdaad gevolgen voor het pensioen. Ik heb de consequenties voor mijn pensioen overdacht en ik heb besloten dat ik het ga doen. Nu lever ik 6% van mijn loon in. Waarschijnlijk lever ik ook ca 6% van mijn ABP pensioen in.

      Verwijderen
  10. Klinkt goed joh! Doen!

    Wel lijkt het me verstandig om het advies van Annelie te volgen.
    Ik vrees wel dat er nog het nodige staat te gebeuren met de AOW en aanvullend pensioen maar je weet als geen ander hoe je zuinig kunt leven.
    Linda



    BeantwoordenVerwijderen
  11. Doen! Tijd is belangrijk. Je hebt je financiën goed op orde. Tijd voor jezelf en voor je kinderen is met geld verder niet te koop. Lekker genieten en mooie herinneringen maken in die tijd.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. luxe! als zelfstandige (gastouder) betekent niet werken gewoon geen inkomen.. dus 25% minder werken voor 6% minder inkomen.... doen!

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.