donderdag 16 oktober 2014

Geld en geluk

Maakt geld gelukkig? Wel als je er (veel) te weinig van hebt.
Met geld
- kun je in een comfortabel huis wonen,
- kun je je huis verwarmen,
- kun je voldoende en gezond eten kopen,
- kun je je warm en comfortabel kleden,
- kun je gezondheidszorg kopen.
Er zijn op deze wereld heel veel mensen die zo weinig geld hebben, dat ze een tekort hebben aan alles wat hierboven staat. Ik denk dat deze mensen van geluk zullen spreken als hun situatie zo verandert, dat ze niet meer een gebrek hebben aan de meest elementaire dingen.
Nog niet zo heel lang geleden waren die elementaire zaken ook in Nederland nog niet zo vanzelfsprekend. Op onderstaande foto een "woning" van nog geen 100 jaar geleden.
https://553d3a72-a-07215ab1-s-sites.googlegroups.com/a/realsite.nl/historie-bellingwedde/post-middendorp-collectie/post-middendorp-deel-1/V2-8d.jpg?attachauth=ANoY7crXMAQRgkjVUIuH7x9mNs41MnUj6sg9uHW0Wp1pYkwGVpkxgbh_Oeytui7XYwC-O7gYr6usBI6tFhoyfc_XbGBg2BzYT8CU3Y0hjOJ2FM3OO4u_aVcrbsUWJ1c6-pxQRz3AqHpvPzAutleYTJRrEx2I8B8fgjnRG8G-aRR2nAHFoZohYnKWrAvo9NGTQgWbqi-rH1FrwrPNGtnic68qWvqv4dQS0T96Z5i2o_v2auOxCwBMhZm-I2BPxgUs5yqXlee-XKdJ6Slixr06rZ4eV-Hi4csG1v7umIu1hCftZK6VLwQwrwM%3D&attredirects=0
foto uit de collectie van Post & Middendorp - bron: streekhistorie Bellingwedde Historische Vereniging Westerwolde
Bijschrift bij bovenstaande foto:  de woonwagen van Jacob Keizer, Veele, november 1915. Middendorp: "Het geheel maakt een armzalige indruk. Binnen in de wagen allerlei rommel - kleren, touw, beddengoed, alles even stoffig en vuil." De wagen was 1,33 meter hoog, 2,55 lang en 1,15 breed. Er zaten geen ruiten in, de deur kierde en werd op z'n plaats gehouden door een stoel. Het dak was slecht afgedekt met asfalt en stenen. De wagen werd bewoond door Jacob Keizer, 48 jaar, en zijn 10-jarige dochter

Ook als je wel voldoende geld hebt ben je niet altijd gelukkig. Maar volgens het Nibud heb je wel een veel grotere kans op geluk als je grip op je geld hebt. Bij het programma "Dubbeltje op zijn kant" verbaas ik me altijd over de onwetendheid van mensen. Ze weten niet wat er in komt en wat er uit gaat. En snappen niet waarom ze zulke hoge schulden hebben.
Ik denk inderdaad dat grip op geld en het zorgen voor een buffer veel rust en daarmee ook geluk kan geven.
Het Nibud geeft de volgende adviezen:
- Stel een doel, weet waarom je meer grip op je geld wilt hebben. Door het doel tastbaarder te maken weet je beter waarvoor je het doet.

- Breng je administratie op orde. Ja, duh, zul je misschien zeggen, het is inderdaad heel logisch.
Hoe doe je dat?
a. Zorg dat je alle rekeningen betaalt, ook de digitale rekeningen, zodat er geen betalingsachterstanden zijn. Incasso's en deurwaarders kosten alleen maar nog veel meer geld! Orden alle betalingen, digitaal en/of in een ordner, zodat je zicht krijgt op je betalingen
b. Houd een kasboek bij waarin je al je betalingen noteert, ook de bankbetalingen

- Maak een overzicht van alle inkomsten (per jaar, per maand, per week) en alle uitgaven. Maak hierbij een begroting van alles wat in een jaar betaald moet worden.

- Zijn de inkomsten en uitgaven in balans? Of kom je steeds dieper in de schulden? Doe er wat aan door in de uitgaven te snijden en/of te zorgen voor meer inkomsten. Misschien heb je recht op toeslagen of kun je bij instanties kwijtschelding vragen.

- Maak keuzes: hoe kom je uit de schulden/ hoe bouw je een nuttige buffer op? Hoe kun je je doel bereiken?

2 opmerkingen:

  1. als ik naar Dubbeltje kijk, dan kan ik niet anders concluderen dat veel mensen in de grootste smoes aller tijden trappen: "because your are worth it" en bovendien blijven kijken naar wat ze denken dat anderen hebben.. De 'hephephep"-neiging van veel mensen is absoluut niet onder controle... wat moet je 1400 of 1600 euro aan pinbetalingen, met een giga koelkast die duurder is dan menig 2e handsautootje of met een frisdrank apparaat wat tig euro per maand kost (is nog slecht voor je ook) terwijl je half dood gaat van de stress.
    Tja ik verbaas me over de domheid van mensen als ze zonder te blozen zeggen dat ze niet weten waar de schulden vandaan komen

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zou het programma n dubbeltje op zn kant nog wel echt zijn? Ik vraag me de laatste tijd af of het.niet gespeeld is?

    Het is TE erg en zo ongelofelijk hoe de mensen met geld omgaan

    Of is dit echt de realiteit?

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.