maandag 16 juni 2014

Huizen van stro, leem, autobanden, lege flessen, blikjes of andere niet-biologisch afbreekbare afvalmaterialen

In Olst worden 23 huizen van leem en autobanden gebouwd. Of eigenlijk, de meeste huizen zijn al klaar en worden vandaag door minister Blok officieel geopend! Er is 2 jaar aan deze woningen gebouwd. Het zijn huurhuizen en koophuizen, deels door vrijwilligers gebouwd. Iedere toekomstige bewoner zegde toe wekelijks minimaal een volle dag mee te bouwen. Ervaring in het bouwen van huizen had niemand. Meebouwen kon/kan 7 dagen per week.
Hier kun je lezen hoe het werkt
Ik vind het een fantastisch project. Alles is zeer milieuvriendelijk en energie-neutraal gedaan, met lokale watervoorziening en -zuivering.
Artist's impression, met natuurlijk een moestuin
Ik citeer van de site:
Aardehuizen zijn zo ontworpen, dat ze in geen enkel opzicht een (milieubelastend) effect op hun omgeving te hebben. Behalve dat ze CO2–neutraal zijn, is ook voorzien in volledig autonome zuivering van grondwater. Dit wordt opgepompt en gezuiverd zodat het voldoet aan de drinkwatereisen in Nederland en geschikt is voor menselijke consumptie.
Op dit moment wordt in samenwerking met de gemeente en het waterschap onderzocht wat de beste oplossing is voor het zuiveren van afvalwater.

Het lijkt me een project dat navolging verdient.

5 opmerkingen:

  1. Die lege flessen, en blikjes ws ook, zijn bedoeld als isolatiemateriaal zag ik ooit 's in de BBC-serie Victorian Farming (nog wel te zien via You-tube).
    groet

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja dat klopt. De met leem gevulde autobanden vormen de dragende muren.

      Verwijderen
  2. Er zijn op internet prachtige voorbeelden te vinden van Earthships. Zou zo best willen wonen :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Toen ik de titel las dacht ik even dat je iets over de favella's had geschreven.
    Maar dit vind ik een heel mooi en interessant project!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Toevallig was er afgelopen weekend een programma hierover op tv. Een engelsman die een 2 onder 1 kap woning bouwde met autobanden als fundering en hooibalen als muren . Heel bijzonder om te zien . Leuk om te lezen dat dit ook in Nederland gebeurt. In veel landen zo ook in Roemenië zijn er huizen die gebouwd zijn van leem , de muren van die huizen zijn vaak dik waardoor ze zomers koel zijn en in de winter de warmte goed vast houden . Je moet alleen goed oppassen met optrekkend vocht van bv regenwater want leem is net een spons het zuigt zich vol. Daarom hebben wij bij sommige van onze lemen buitenmuren voorzieningen moeten treffen ( vloertegels ertegen en een afdak aan het huis voor het regenwater) zodat de muren niet te nat worden.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.