woensdag 13 juli 2011

Terugbetalen van schulden

13/07/2011
Volgens een bericht op Nu.nl hebben steeds meer Nederlanders problemen met het terugbetalen van schulden. Op zich is dat niet zo gek. Ik heb zelf sinds 2007 toch hoe langer hoe minder te besteden. Mijn inkomen groeit nauwelijks en mijn uitgaven groeien wel flink. Deels is dit door veranderde omstandigheden, maar ook omdat diensten en voeding duurder worden en er maar weinig bijkomt. Ik Inflatie denk dat het een algemene tendens is dat de bestedingsruimte kleiner wordt. Als je dan schulden hebt die je moet terugbetalen, dan houd je weinig meer over. Die schulden bouw je op omdat je weinig geld hebt en graag wat wilt kopen. Je inkomen is na zo'n aankoop niet groter geworden, maar je hebt er wel vaste uitgaven bij in de vorm van rente en aflossing van een schuld. Geen wonder dat mensen dan moeite hebben met terugbetaling. Sommigen hadden misschien gerekend op een loonsverhoging die niet kwam, of op een beter betaalde baan. Het is soms heel moeilijk om op een krap budget toch nog te bezuinigen, je moet tenslotte toch leven!
Misschien moet vooral de mogelijkheid om te lenen beperkt worden, zodat het aantal mensen met problematische schulden afneemt. Maar niet iedereen vindt dat de overheid zich zo ingrijpend mag bemoeien met het privéleven van burgers.
Wat vind jij, moet de overheid door wet- en gegelgeving mensen behoeden voor problematische schulden? Of moeten mensen dat lekker helemaal zelf weten of ze zich tot over hun oren in de schulden werken?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.