woensdag 4 mei 2011

Wijn

04/05/2011
Afgelopen maandag heb ik naar een uitzending van de Keuringsdienst van Waarde gekeken. Ik krijg geen filmpje geplaatst, je moet hier zoeken onder Keuringsdienst van Waarde. Deze keer ging het over wijn. Vermakelijk en onthullend was deze uitzending! Het lijkt er op dat afvulbedrijven zich niet aan de Warenwet houden en flessen vullen met geconcentreerd druivensap, de zogenaamde most, en die aanlengen met gedestilleerd water en gist toevoegen, in plaats van flessen te vullen met wijn. Bedrijven wilden er niets over zeggen en ontkenden in alle toonaarden dat ze zich aan het verwerken van most schuldig maken. Alleen is het wel duidelijk dat er gedestilleerd water aan deze bedrijven geleverd is. Het produceren van wijn uit most is heel winstgevend, dit komt doordat op de invoer van most maar weinig belasting hoeft te worden betaald. Ik krijg uit he tprogramma de indruk dat er meerdere bedrijven zijn die zich bezig houden met het produceren van wijn uit most en daarvan dan goedkope wijnen maken.
De Voedsel en Warenautoriteit (heette vroeger Keuringsdienst van Waren) zal aandacht besteden aan deze praktijken.
Op zich is er waarschijnlijk niets mis met "wijn" gemaakt van most, gist en gedestilleerd water. Het schijnt dat veel mensen het verschil niet proeven. Alleen mag het officieel volgens de warenwet geen wijn heten. Misschien moet er een andere naam komen voor een dergelijk sapje?
Wat vind je van wein? Of mostwijn?
Op je gezondheid!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.