dinsdag 29 september 2009

Afschaffen studiefinanciering

29/09/2009
Op nu.nl : Wouter Bos vindt afschaffen van de studiefinanciering een goed idee. Dit zou betekenen dat in de toekomst alle studenten geld voor hun hele studie zouden moeten lenen. Dit houdt op dit moment in:
collegegeld: 1597 per jaar,
kosten van boeken en ander studiemateriaal: gemiddeld 650 euro per jaar,
daarnaast nog kamerhuur: rond 325 euro,
zorgverzekering: 90 euro,
levensonderhoud: voeding, kleding, schoeisel: minimaal 150 euro per maand
Het lijkt hem voor studenten een prettig idee dat ze niet meer hoeven werken naast hun studie, maar alles kunnen lenen. Volgens hem valt de leenangst wel mee, dus ook kinderen van minima zouden volgens hem ook zonder beurs gaan studeren, geen probleem.
Het lijkt mij dat studenten uit de economisch zwakke gezinnen zich wel 10x achter de oren zullen krabben voordat ze met een studie beginnen. Ik denk dat, als deze bezuinigingsmaatregel doorgaat, want dat is het, studeren weer iets wordt voor kinderen van welvarende ouders. Rijke ouders hebben in de regel ook zelf gestudeerd en zien het belang van een studie in. Zij zullen de studies van hun kinderen betalen, net zoals dat nu ook al voor een deel gebeurt.
Ik vind de uitspraak van Wouter Bos een slechte beurt voor de PvdA. Hoezo sociaal beleid! Hij beweert wel dat hij er nooit voor zou zijn dat hoger onderwijs alleen toegankelijk wordt voor de elite, maar ik weet niet hoe hij het voor zich ziet als studenten alles moeten lenen. Studenten studeren al gauw 5 jaar, de lening zal ongeveer 750 euro per maand zijn. Dus dat betekent voor elke student een schuld van zo’n 50.000 na afloop van de studie, tenzij de ouders bijdragen aan de studie.
De overheid wil dat 50% van de werkenden hoog opgeleid is, dat wordt niets op deze manier!
Ik denk dat het ook een slecht idee is voor de ontwikkeling van Nederland als kenniseconomie en voor de werkgelegenheid in het hoger onderwijs.
Wat vind jij van dit idee om studenten alles zelf te laten lenen?
Voor het geval je mocht denken dat studenten alle geld van studiefinanciering krijgen: het is nu al zo, dat als studenten niet binnen 10 jaar na start van een studie afstuderen, ze alles moeten terugbetalen, ook het gebruik van de OV kaart.

maandag 28 september 2009

Dochter wil niet lenen om vriend te onderhouden

28/09/2009
Dochter studeert en heeft studiefinanciering. Ze heeft een basisbeurs en een maximale aanvullende beurs. Ze heeft een kleine bijbaan en leent verder geen geld van studiefinanciering. Haar vriend, waarmee ze samenwoont, is sinds een tijdje werkloos. Zijn WW is per half september gestopt, dus heeft hij ergens in augustus bijstand aangevraagd.
Vandaag vond een gesprek met de bijstandsconsulent plaats. Wat blijkt: dochter moet nu maximaal lenen bij de IBG om haar vriend te onderhouden. Ze krijgen daarnaast nog een zakcentje aan bijstand. Ook moet dochter full-time beschikbaar zijn voor werk. Dochter moet nu dus € 417,35 per maand lenen als ze wil blijven samenwonen met haar vriend. Het is een rentedragende lening en de rente is 3,58%.
Ik ben erg verbaasd dat men mijn dochter kan verplichten zich stevig in de schulden te steken om haar vriend te onderhouden die in de bijstand zit en daarnaast ook verplicht kan worden tot het aanvaarden van een fulltime baan. Ze hebben elkaar niet ten overstaan van een ambtenaar van de burgerlijke stand bijstand beloofd en hebben juridisch geen enkele band. Ze huren alleen samen een huis en hebben een relatie.
Ik snap dat de studiefinanciering en verdiensten uit de bijbaan meespelen in het vaststellen van de hoogte van de uitkering. Maar dat mijn dochter gedwongen wordt te lenen, dát vind ik heel ver gaan. Ze heeft die lening voor haar eigen levensonderhoud niet nodig. Als haar vriend niet heel snel een inkomen uit arbeid krijgt, komt dochter misschien weer bij mij wonen en gaat ze een LAT relatie met haar vriend onderhouden.

donderdag 24 september 2009

Vitamines helpen niet goed om weerstand op te bouwen

24/09/2009
Neem jij vitamines om je weerstand te verhogen tegen de mexicaanse griep? Je laat je misleiden door reclames van fabrikanten die uit zijn op jouw geld, je hebt die pillen helemaal niet nodig. Vitamines en voedingssupplementen helpen helemaal niet om je weerstand te verhogen. Je vindt op de site van het voedingscentrum en op nu.nl een artikeltje over de misleiding van consumenten. Gewoon gevarieerd en gezond eten en voldoende groenten en fruit nemen, dan hoef je geen extra geld uit te geven voor pillen die niet helpen. Het is zelfs zo dat als je ongezond eet, multiviamines en andere voedingessupplementen nog steeds slechter zijn dan gewone, gezonde maaltijden.
Er zijn vitamines en mineralen waar je te veel van kunt krijgen, een "overdosis" zal ik maar zeggen.
Waar kun je teveel van krijgen? Volgens het voedingscentrum gaat het dan om:
Vitamine AGriep2_3
Vitamine D
IJzer

Mijn conclusie: weggegooid geld, die extra vitamines en voedingssupplementen. Ze zijn alleen voor mensen in bijzondere situaties en zeker niet om je weerstand te vergroten.
En die griep? Die krijg je waarschijnlijk toch wel.

woensdag 23 september 2009

Zuinig met gas

23/09/2009
Herfst Hoewel de herfst nu volgens de kalender echt begonnen is, is mijn gasverbruik nog steeds minimaal. Mijn verbruik zit op ongeveer 2,5 kubieke meter per week. Ik heb de verwarming nog niet aan gehad, het is nog niet nodig, het is nog steeds prachtig mooi nazomerweer. Maar binnenkort zal je zeker merken dat de winter er aan komt en "vliegt" je gasverbruik omhoog.
Hoe bezuinig je op gasverbruik?
De volgende dingen kun je doen zonder dat je dure investeringen hoeft te doen:
* Kort douchen
* Thermostaat een graadje (of meer) lager
* Zorg dat de verwarming een uur voor het slapen gaan uitgaat, in dat uur blijft je huis nog warm genoeg
* Laat de zon overdag helpen bij de verwarming van je woonruimte
* Houd deze warmte vast door ‘s avonds de gordijnen te sluiten
* Zorg voor voldoende ventillatie, droge lucht kun je sneller verwarmen dan vochtige lucht
* Kook voor 2 keer, dan kun je de volgende keer kort opwarmen
* Temper het gas onder je kookpan en laat de vlammen niet langs je pan lekken
* Doe een deksel op je pan, zodat de warmte in je pan blijft
* Gebruik een geimproviseerde hooikist om eten in te koken
Herfst1De herfst is wat kleuren betreft een geweldig seizoen. Ik houd alleen niet zo van wat er daarna komt. De winter is me veel te koud en te donker.
Dan nog een reactie naar aanleiding van vragen hoe ik dat doe; die 2,5 kuub per week.
Ik doe natuurlijk alles wat ik hierboven beschreven heb. Ik heb 1 waakvlam voor CV en warm water. Ik heb geen waakvlam bij mijn kooktoestel.
Omdat ik nu een zwemabonnement heb, douche ik mij 2x 3 keer per week: voor het zwemmen, bijna een uur zwemmen en daarna goed nadouchen en haar en oksels wassen. Omdat ik mijn hele leven al exceemproblemen heb, "mag" ik van mijn huisarts alleen met water douchen en als ik dan zepen wil gebruiken, dan bij voorkeur alleen de oksels. Daar houd ik mij al jaren aan. En het gaat ook al jaren goed met mijn huid. Ik kan kennelijk goed tegen chloor. Verder was ik mij thuis met koud water aan de wastafel.
Dochter douchet in de weekends wel hier, maar ze houdt het kort.

dinsdag 22 september 2009

Budgettip: zwemles voor kinderen

22/09/2009
Ik heb een jaarabonnement, dus ben ik vaak in het zwembad te vinden. Ik ben altijd nieuwsgierig naar prijzen, dus neus ik eens in de rekken met folders en kom ook de folder prijzen zwemlessen tegen:
In een gemeentelijk zwembad kost een zwemles voor kinderen 12,80! Een zeskaart kost 64,-, als je de kaart niet vol krijgt, krijg je geen geld terug, vandaar die prijs voor losse lessen. Dat is niet niks, want een kind van een jaar of zes leert niet in 6 lessen zwemmen, dat duurt echt hxc3xa9xc3xa9l wat langer. Ik ben met beide kinderen wel een jaar bezig geweest voordat ze hun eerste diploma hadden.
Ik ben al heel snel overgestapt naar de zwemclub, waar ik vanwege het armoedebeleid van de gemeente flinke kortingen kreeg op het lidmaatschap. Bij een zwemclub leren kinderen prima zwemmen van gemotiveerde mensen. Bij de zwemclub worden jaarlijks ongeveer 42 lessen gegeven + vrij zwemmen in de schoolvakanties behalve de zomervakantie.
Mijn dochters hebben beiden ruim een dozijn diploma’s behaald: A, B, C en diverse zwemvaardigheidsdiploma’s.

Kostenvergelijking:

Zwemles van de Gemeente kost voor 42 lessen : 448, -
Een zwemclub kost  190, – per jaar (ook ongeveer 42 lessen)
voor mensen met een laag inkomen en echt niet alleen voor minima, geeft de gemeente voor het lidmaatschap van een sportclub 22,50 terug bij inlevering van coupons van de Stadjerspas. Uiteindelijke prijs voor een jaarlidmaatschap van de zwemclub: 167,50 per kind voor mensen met een kortingspas. Voordeel voor mensen met een laag inkomen: 280,50
Ik neem aan dat veel gemeentes een dergelijk beleid kennen en lidmaatschap van sportclubs voor een deel vergoeden. Ook in de strijd tegen overgewicht bij kinderen wordt een stimuleringsbeleid gevoerd om kinderen meer te laten sporten.
Verder is er ook nog een jeugdsportfonds waar mensen met een laag inkomen een beroep op kunnen doen.
Let op, dit fonds is niet een recht. Dus het fonds beslist of je kinderen in aanmerking komen.

zondag 20 september 2009

Leven voor een habbekrats

20/09/2009
Ik heb de afgelopen dagen het boek "Leven voor een habbekrats" gelezen. Kath Kelly leeft in Engeland een jaar lang van 1 pond per dag. Dit is ongeveer 1 euro per dag. In het boek wordt het pond gelijk gesteld aan de euro. Van 1 euro per dag bekostigt ze haar vervoer, koopt ze cadeaus, eet ze, verzorgt ze haar uiterlijk, zorgt ze voor haar kleding en gaat ze uit.
Ze doet dit omdat ze in dat jaar geld wil sparen voor een leuk huwelijkscadeau voor haar broer. In dit jaar ontdekt ze wat ze allemaal kan doen voor een pond per dag. Ze gaat 3x op vakantie, vlakbij aan de kust, werkt als vrijwilliger op een biologische boerderij en ze gaat naar Frankrijk. En het gaat heel goed, het lukt haar werkelijk om van 365 pond te leven. Ze vindt daarnaast heel veel geld, gewoon op straat, maar dat gaat in een apart potje en gebruikt ze niet voor haar levensonderhoud.
Ze komt tot de conclusie dat het voor haar heel bevrijdend werkt om niet meer mee te doen aan de consumptiedwang en op een creatieve manier te zorgen voor de eerste levensbehoeften. Ze gaat overigens enorm veel uit: naar gratis lezingen, naar demonstratielessen, naar gratis cursussen, gratis tentoonstellingen, de bibliotheek enz. Ze doet gratis make-overs. Ze gaat met vrienden picknicken in het park in plaats van naar de pub. Ze kan gratis internetten in de bibliotheek en zoekt daar op internet naar gratis activiteiten. Ze gaat liften als ze op reis wil, ook naar Frankrijk. Ook past ze gratis op huizen van mensen. Ze ruilt kleding in plaats te kopen.
Overigens is het wel zo dat ze sommige artikelen zo goedkoop aanschaft, dat mij dat in de Nederlandse situatie ondenkbaar lijkt:
kaas voor 1,99 per kilo
overrijpe bananen 30 cent per kilo
gedeukte blikjes perziken of erwten voor 5 cent
afgeprijsde wijn voor 99 cent
1 liter shampoo 27 eurocent
een tube tandpasta voor 21 cent
drie stukken zeep voor 19 eurocent
2 koperen kandelaars voor 20 cent in de kringloopwinkel
Dit zal wel aan de vertaling liggen en het uitgangspunt daarbij dat 1 euro gelijk aan 1 pond is.
Zaken die mij opvielen:
Couchsurfing – waarbij je helemaal gratis bij andere mensen slaapt en je ook anderen gratis onderdak aanbiedt
bookcrossing- waarbij je helemaal gratis boeken uitwisselt met vreemde mensen. Je kunt het boek via internet volgen door Nederland of door Europa.
freegans – via de freegans krijgt ze gratis spulletjes, zoals een bruikbare tv (de link verwijst naar een Engelstalig artikel op wikipedia) Ook miljoenenjager heeft er vorig jaar in haar weblog over geschreven.
Leuk: tips voor het vinden van gratis concerten in je woonplaats en andere gratis evenementen. In mijn woonplaats zijn regelmatig gratis concerten en er zijn leuke dingen waar je gratis naar toe kunt. Geïnspireerd door "Leven voor een habbekrats" ga ik vanmiddag naar een gratis kunsttentoonstelling van het Centrum Beeldende kunst. Kijk hier en hier. Je kunt er tegen betaling kunst lenen, maar je kunt ook gratis kijken naar wat er aangeboden wordt.
Ook maak ik nog even een wandelingetje door de prachtige eeuwenoude Prinsentuin. De toegangsmuur heeft aan de kant van de gracht een prachtige zonnewijzer. Ik ben er werkelijk in jaren niet geweest. Op onderstaande foto’s kun je zien hoe schitterend deze openbaar toegankelijke tuin is: 
 

zaterdag 19 september 2009

Kip tikka massala

19/09/2009
Als vervolg op mijn Indiaase recepten die je op mijn weblog kunt vinden, een recept voor kip tikka masala voor 4 personen
Voorbereidingstijd 20 minuten.
Kooktijd 45 minuten
Ingrediënten
- 400 gram kipfilet, in blokjes
- een stukje verse gember geraspt
- een teentje knoflook, fijngesneden
- zou en peper
- een handjevol vers korianderblad, fijngesneden en nog wat extra voor de garnering
- sap en rasp van 1 limoen
- 3 eetlepels zonnebloemolie
- 1 theelepel chilipoeder
- 1 ui, gesneden
- een theelepel kurkuma (koenjit)
- een theelepel gemalen komijn
- 250 ml room of gewone yoghurt
- blikje tomatenpuree
- sap van een halve citroen
Bereiding:
Doe de kip met de 1 eetlepel olie, gember, knoflook, zout, peper, koriander, limoensap en limoenrasp in een grote schaal. Meng goed door elkaar en laat 30 minuten rusten.
Verhit na 30 minuten 1 eetlepel olie in een grote koekenpan of wok en bak het kipmengsel 8 tot 10 minuten totdat het mengsel bruin geworden is.
Haal de kip uit de pan en bewaar de kip. Doe in dezelfde pan de overgebleven olie en bak gedurende 5 minuten de ui en het chilipoeder. Voeg de kurkuma en komijn toe en roerbak nog 1 minuut.
Voeg de room of yoghurt toe en laat het ui/yoghurtmengsel 5 minuten zachtjes koken. Doe de kip erbij en laat nog 5 minuten koken. Voeg de tomatenpuree toe, roer en voeg dan het citroensap toe. Kook nog 1 minuut en serveer met wat verse fijngesneden korianderblad.
Lekker bij gekookte rijst en naanbrood.
De kosten zijn per maaltijd wel iets meer dan 1 euro per persoon, dus je zou het moeten beschouwen als een feestelijk gerecht dat je zo nu en dan eens maakt. Het is in ieder geval een stuk goedkoper dan uit eten gaan.
Opmerking: er zijn veel verschillende recepten te vinden, onder anderen van Jamie Oliver , allemaal met verschillende ingrediënten, tomaten, komijn, knoflook, ui en room of yoghurt horen er zo te zien standaard in te zitten. Maar de rest is soms heel verschillend.

donderdag 17 september 2009

Zwanen

17/09/2009
Vlakbij mijn huis hebben in het watergebied verschillende zwanenparen genesteld en er zijn flink wat jonge zwanen bijgekomen. De jonge knobbelzwanen zijn nu even groot als de ouders, maar het leuke is dat ze nog steeds piepen, ook al zijn ze al heel groot. Eergisteravond zwom een ouderpaar met hun jongen in een slootje langs het fietspad. Cygnusolorjuvenile_2 Eén van de jonge zwanen dobberde roerloos in het water, het leek of hij ziek was of misschien wel stervende. Toen ik dichterbij kwam gingen de ouders meteen blazen en de jonkies begonnen te piepen. Heel grappig, ook de zwaan die er uit had gezien alsof er wat aan mankeerde deed ineens heel actief mee. Achteraf gezien lag hij misschien gewoon te slapen. Het was een beetje donker en het was niet erg goed te zien.
Ik kan heel erg genieten van zulke momenten, die prachtige grote vogels, heel dichtbij. Ik heb ze vanaf het voorjaar de hele zomer lang gezien en ik heb de jongen op zien groeien van jonge kuikens tot de grote joekels van beesten die ze nu zijn. En dan piepen ze nog steeds. Zo schattig!
Als je je ogen en oren open houdt, is er in je woonplaats vaak heel veel te genieten en het kost helemaal niets. Waarom trouwens een deel van de jongen grijs is (zie foto) en een deel wit is mij niet duidelijk. Volgens mij worden ze uiteindelijk allemaal wit.

maandag 14 september 2009

Vriezer ijsvrij = besparen op stroomverbruik

14/09/2009
Gisteren heb ik weer eens een keertje het vriesgedeelte van mijn koel-vriescombinatie ontdooid. Het is uiterst nuttig, want het ijsvrij houden van de vriezer scheelt heel veel in het stroomverbruik. Het is eigenlijk een klusje dat snel geklaard is, 20 minuten is genoeg. Ik zorg dat ik de vriezer ontdooi op een moment dat er niet al te veel in de laden ligt, dan haal ik de laden uit de vriezer, gooi alles zoveelmogelijk in 1 lade en stop de bevroren artikelen in een geïmproviseerde hooikist. Ik gebruik een hoekje van de bank, 3 kussens en 3 fleecedekens. Ik zorg dat alles zo koud mogelijk blijft. Je kunt daarbij ook kranten gebruiken, die werken goed isolerend. Ondertussen kook ik in een middelgrote pan flink wat water. Deze pan met kokend water zet ik op een onderzetter in de vriezer en doe de deur weer dicht. Al snel hoor je de losgekomen stukken ijs vallen. De stukken ijs haal je er zoveel mogelijk uit. Vervolgens verhit je het water nogmaals en zet de pan weer terug. Als het ontdooien klaar is sop je de vriezer nog even uit en klaar ben je. De laden zijn ondertussen in een sopje geweest. Je doet de vriezer weer aan en na een tijdje vriezen stop je alles weer terug.

zondag 13 september 2009

Bezuinigen op voeding

13/09/2009
Hoe kom je aan goedkope voeding? Als je onderstaande tips volgt, hoeft voeding echt niet meer dan 25 euro per persoon per week te kosten, waarschijnlijk lukt het met (veel) minder. Lees ook de blog van Natasza Tardio die met haar man en 2 zoons 4 weken geleefd heeft van 1 euro per persoon per dag.Een aantal algemene punten zijn belangrijk:
- Koop in het groot en kijk en vergelijk goed. Vaak liggen de goedkope producten niet voor het grijpen, maar onderin de schappen van de supermarkt, je moet ervoor door de knieën.
Prijzen kunnen per supermarkt variëren, bezoek verschillende supermarkten.
- Kies geen A-merken en maak alles zelf klaar.
- Koop niet te veel van bederfelijke waar, anders loop je de kans dat je bedorven voedsel moet weggooien en ook voor dit voedsel heb je betaald.
- Kook energiezuinig: deksels op de pannen, bij elektrisch koken de kookplaat 5 minuten voor het einde van de kooktijd uitdoen, gebruik een snelkookpan en een (geïmproviseerde) hooikist

Koolhydraten
Aardappelen, rijst, polenta en pasta zijn heel goedkoop verkrijgbaar. Pasta kost 60 cent per kilo, rijst is 1,10 per kilo, polenta 80 cent per kilo en aardappelen afhankelijk van het seizoen tussen 20 en 80 cent per kilo. Koop grote verpakkingen en kies goedkope soorten, zoals Euroshopper of huismerken. Behalve aardappelen vind je dergelijke producten niet in aanbiedingen. Bij aardappelen reken ik 200 gram per persoon, bij rijst, pasta en polenta reken ik 100 gram per persoon.
Ook in bonen (zie hieronder) zitten veel koolhydraten.

Eiwitten
Goedkope eiwitten zijn: peulvruchten zoals linzen, witte en bruine bonen. Het goedkoopst is het om ze zelf voor te weken en te koken. Je kunt van gepureerde bonen lekkere vegaburgers maken. Hier kun je een recept van Vrekje vinden. Eieren zijn relatief goedkoop, je kunt ze gebakken of gekookt in een recept verwerken. Als je echt vlees wilt, is kip de minst dure soort vlees.
Ook in zelfgekookte custardvla, havermoutpap en griesmeelvla gemaakt van houdbare melk zitten flink wat goedkope eiwitten.

Groenten
Koop groenten van het seizoen, let op aanbiedingen.
Kies ook eens voor diepvriesgroenten en groenten uit blik of pot. Door moderne verwerkingsmethoden zijn dergelijke groenten wat voedingswaarde betreft een goed alternatief voor verse groenten.
Snijd zelf je verse groenten en maak zelf je sausjes.
Koop groenten en fruit op de markt, bij voorkeur tegen sluitingstijd. Dan wil de koopman of -vrouw graag de overgebleven resten kwijt.

Fruit
Koop fruit van het seizoen en kies geen exotische fruitsoorten. In de winter moet je bijvoorbeeld geen aardbeien willen eten, die groeien dan niet in Nederland en het kost erg veel geld om deze aardbeien aan te voeren uit een land waar ze wel groeien.

Ontbijt en lunch
Eet brood met beleg en geen ontbijtproducten. Bij de Albert Heijn kun je op maandag t/m woensdag 3 volkorenbroden kopen voor 2 euro. In ieder brood zitten 24 sneedjes. Per plakje brood betaal je dus nog geen 3 cent. Halvarine koop je bij diezelfde grootgrutter voor 39 cent per pond. Als je je boterhammen belegt met dun pindakaas, komkommer, tomaat etc, heb je een heel goedkoop en gezond ontbijt of lunch. Onbijtproducten zijn per portie zoveel duurder dan dat!
Koop geen ontbijt of lunch in de bedrijfskantine, of onderweg, je bespaart tientallen euro’s per maand door thuis je eigen lunch en ontbijt klaar te maken.
Belegsuggesties:
fijngemalen gekookte kikkererwten met gemalen sesamzaad en peterselie
makreel uit blik vermengd met fijngesneden ui of tomaat
gekookt of gebakken ei
plakjes appel of peer
rozijnen of krenten
ontbijtkoek

donderdag 10 september 2009

Kinderen in armoede door schulden van ouders

10/09/2009
Volgens nu.nl wordt er in veel gemeenten te weinig gedaan aan schuldhulpverleninging aan gezinnen en krijgen te weinig kinderen de kans om aan sport en cultuuur te doen. Ik denk dat het een goede zaak is dat het armoedebeleid in alle gemeenten in Nederland goed uit de verf komt, zodat alle kinderen de kans krijgen om lid te zijn van een leuke sportclub en een andere soort club, bijvoorbeeld muziekles.
Mijn kinderen hebben tijdens de lange periode dat ik in de bijstand zat altijd op een sport (zwemmen en judo) en op piano- of gitaarles gezeten, een vrij groot deel werd vergoed door de gemeente, waardoor mijn eigen bijdrage op te brengen was.
Volgens het bericht zijn de wachtlijsten voor schuldhulpverlening in sommige gemeentes ook erg lang, ook dat brengt voor gezinnen heel veel problemen met zich mee. Het voorstel dat in een gesprek wordt bepaald wanneer mensen met schulden aan de beurt zijn, lijkt me wel goed, maar het is wel zo dat de een zijn belangen beter kan verdedigen dan een ander dat kan.

woensdag 9 september 2009

Meer mensen in financiële problemen

09/09/2009
Op nu.nl lees ik dat volgens een onderzoek van het Nibud 4 op de 10 huishoudens moeilijk rond komt. Het onderzoek werd uitgevoerd in mei dit jaar, maar het zal nu niet beter, waarschijnlijk nog iets slechter gaan. Steeds meer werknemers worden werkloos en zijn niet gewend om met minder rond te komen. Volgens het bericht heeft bijna 3/4 van de nieuwe werklozen moeite met rondkomen en kan regelmatig geen geld meer pinnen. Ik vind wat dat betreft de aanpak van weblogger Zwaar weer op komst/regeren is vooruitzien geweldig goed. Ze weet dat waarschijnlijk binnenkort het gezinsinkomen fors lager wordt en is zich daar al helemaal op aan het voorbereiden, door nu te sparen en alvast te leren hoe ze door slim met geld om te gaan financiële rampen kan voorkomen. Ik kan iedereen aanraden eens een tijdje zo zuinig mogelijk te leven en te zien hoeveel geld je per maand kunt overhouden. Op die manier weet je wat je financieel aan kunt en merk je welke zaken je kunt schrappen en welke dingen je nog steeds belangrijk vindt om geld aan te besteden en te blijven doen, omdat die het leven aangenaam maken. Het leven moet wel een beetje leuk blijven, toch?
Ik heb naar aanleiding van het onderzoek een poll toegevoegd. Ik ben benieuwd naar de antwoorden van mijn lezers.
 

zaterdag 5 september 2009

Sporten zonder sportschool

05/09/2009
Ik ben wel eens een tijdje lid geweest van een sportschool. Eerst werd ik gewogen en toen werd aan de hand van lengte, gewicht en leeftijd een programma samengesteld. Vooral fietsen en lopen op de loopband en verder nog wat werken op spierversterkende apparaten. In de sportzaal liepen huisvrouwen rond en verder waren er een aantal spierenjongens die hard werkten aan hun sixpack en biceps. Eigenlijk vond ik het daar vanaf het begin vreselijk. Ik voelde me dik, het lopen en fietsen was uiterst eentonig en het uitzicht daarbij was ronduit saai. Ik keek naar andere sportende, zwetende mensen of naar videoclips. De muziek bestond uit een stevige dreun. Ik had een abonnement waarbij ik maximaal 3 x per week kon komen sporten en verder was er een gratis sauna. Die sauna was wel leuk, maar de rest niet. Ik geloof dat ik minimaal een half jaar lid moest blijven. Toen heb ik maar gauw opgezegd, ik vond het in feite een regelrechte zelfkwelling en het kostte nog flink geld ook.
Gisteren heb ik volop gesport, maar gelukkig niet in een sportschool. Volgens mij minstens zo effectief als in de sportschool, maar voor het grootste deel lekker in de buitenlucht, dat vind ik veel prettiger.
Wat deed ik?
- 2x 2 kilometer fietsen, van en naar het zwembad
- 45 minuten baantjes zwemmen
- 2x 7 kilometer fietsen, naar het station en later weer terug naar huis.
- 70 minuten wandelen in een stevig tempo
Volgens mij heb ik een stuk meer bewogen dan toen ik de sportschool bezocht. Ik ben veel in de buitenlucht geweest en heb genoten van prachtige wolkenluchten en heerlijk geurende bomen, koeien, schapen, paarden, struiken en grasland. Verder heb ik veel soorten vogels en planten gezien. Ik was gisteravond heel moe en loom en heb lang en uitstekend geslapen, dus volgens mij bevordert dit bewegen ook nog eens een keer een gezonde nachtrust.
Het leuke van sporten vanuit huis is dat je niet eerst ver hoeft te reizen. Je begint vanaf je voordeur. Sporten zonder sportschool is verder heel goed voor je portemonnee.

donderdag 3 september 2009

Jam uit de natuur

03/09/2009
Op internet kun je tegenwoordig een heleboel sites en blogs vinden met informatie over eten uit de natuur. Persoonlijk vind ik deze blog een heel leuke en inspirerend. Ook deze site is de moeite waard voor informatie over vruchten uit de natuur. Verder is deze ook heel nuttig, omdat er met foto’s in beschreven staat wat je vooral niet moet plukken en eten omdat de bessen giftig zijn.
Er zijn in de herfst een heleboel bessen te vinden die je kunt eten of waar je jam van kunt maken:
Lijsterbessen
Rozenbottels
Bramen
Sleedoornbessen
Meidoornbessen
Vlierbessen
Ik heb alleen jarenlange ervaring met het maken van vlierbessenjam en bramenjam. In de afgelopen week heb ik een heleboel sleedoornstruiken ontdekt, dus ik ga binnenkort sleedoornjam maken. verder heb ik plannen voor lijsterbessen- en meidoornbessenjam.
Waarschuwing 1: verwerk bessen alleen als je zeker weet dat je de juiste soort hebt. Er zijn bessen die heel giftig zijn.
Waarschuwing 2: kijk uit voor mogelijk vervuilde grond.
Waarschuwing 3: bramen die laag bij de grond groeien zijn mogelijk besmet met hondsdolheid. Eet ze niet rauw.
Als je naar al die waarschuwingen kijkt, lijkt het alsof het uiterst gevaarlijk is om jam te maken van wilde bessen, maar dat is het helemaal niet. Ik vind het alleen al heel leuk om in mijn woonbuurt rond te wandelen en te fietsen en alle mogelijke struiken in kaart te brengen. En dan moet het jam maken en recepten verzamelen nog beginnen.