zondag 1 november 2009

Is de auto vanzelfsprekend?

01/11/2009
Van de week ontving ik van mijn verzekeraar een reclamefolder en die begon zo:
beste mevrouw Zuinigaan, we weten dat uw auto u lief is. Het is niet alleen een apparaat op wielen, het is ook uw vrijheid om te gaan en staan waar u wilt. Of u nu een gloednieuwe of een al gebruikte heeft gekocht, hij is u veel waard.
Mijn mond viel open, is het zo vanzelfsprekend om een auto te hebben? Mijn verzekeraar gaat er helemaal van uit. Ik heb wel een rijbewijs, maar mijn auto heb ik in maart 2008 naar de sloop gedaan, dat is al weer ruim 1,5 jaar geleden.
Ik vind dat er prima te leven is zonder auto. Ik rijd met de bus, de trein en op de fiets en kom overal waar ik wil. OK, het duurt wel langer en van fietsen word je soms nat. Maar zowel mijn portemonnee, als mijn gezondheid, als het milieu hebben er flink voordeel van.
Wat bespaar ik?
Afsschrijving 2200
Motorrijtuigenbelasting 440
Verzekeringspremie 720
Onderhoud 225
Benzine 970
Totale kosten ruim 4.500 per jaar.
Bij deze berekening ben ik uitgegaan van een 10 jaar oude VW Golf. Ik had tot maart 2008 een Golf, die zou nu 20,5 jaar geweest zijn. Ik reed niet zo heel veel, nog geen 10.000 km per jaar. Het is natuurlijk niet zo dat ik nu helemaal geen reiskosten heb. Ik ga wel met bus en trein.
Misschien schaf ik een auto aan als ik oud ben, na mijn 65e of zo. Dan lijkt reizen met de bus en het wachten op tochtige stations mij niet zo’n succes.
Is voor jou autobezit vanzelfsprekend?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.