donderdag 3 september 2009

Jam uit de natuur

03/09/2009
Op internet kun je tegenwoordig een heleboel sites en blogs vinden met informatie over eten uit de natuur. Persoonlijk vind ik deze blog een heel leuke en inspirerend. Ook deze site is de moeite waard voor informatie over vruchten uit de natuur. Verder is deze ook heel nuttig, omdat er met foto’s in beschreven staat wat je vooral niet moet plukken en eten omdat de bessen giftig zijn.
Er zijn in de herfst een heleboel bessen te vinden die je kunt eten of waar je jam van kunt maken:
Lijsterbessen
Rozenbottels
Bramen
Sleedoornbessen
Meidoornbessen
Vlierbessen
Ik heb alleen jarenlange ervaring met het maken van vlierbessenjam en bramenjam. In de afgelopen week heb ik een heleboel sleedoornstruiken ontdekt, dus ik ga binnenkort sleedoornjam maken. verder heb ik plannen voor lijsterbessen- en meidoornbessenjam.
Waarschuwing 1: verwerk bessen alleen als je zeker weet dat je de juiste soort hebt. Er zijn bessen die heel giftig zijn.
Waarschuwing 2: kijk uit voor mogelijk vervuilde grond.
Waarschuwing 3: bramen die laag bij de grond groeien zijn mogelijk besmet met hondsdolheid. Eet ze niet rauw.
Als je naar al die waarschuwingen kijkt, lijkt het alsof het uiterst gevaarlijk is om jam te maken van wilde bessen, maar dat is het helemaal niet. Ik vind het alleen al heel leuk om in mijn woonbuurt rond te wandelen en te fietsen en alle mogelijke struiken in kaart te brengen. En dan moet het jam maken en recepten verzamelen nog beginnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.