zaterdag 18 april 2009

Prachtig weer!

18/04/2009
Het is al weer voor de zoveelste dag mooi weer. Vanaf dat ik vanmorgen wakker werd schijnt de zon. Het scheelt aanmerkelijk in de verwarmingskosten. We hebben nu ‘s avonds de verwarming niet meer aan. Per dag scheelt dit wel een paar euro.
In vroeger tijden, bijvoorbeeld op de boerderij waar mijn schoonmoeder opgroeide, ging na 1 mei de kachel niet meer aan. Het maakte niet uit of het koud was, er waren gewoon geen kolen meer. Dus dan gingen de mensen van de kou vroeg naar bed. Gelukkig kan ik als het toch weer een stuk kouder wordt, even aan de thermostaat draaien en dan is het hier weer warm. Wat een gemak eigenlijk. Ik weet nog wat een gedoe het was om een kolenkachel aan te maken. Niet even op een knopje drukken of zo, maar kolen halen uit het donkere kolenhok, met kranten een soort fikje stoken om het vuur te starten, kleppen open om te zorgen dat de schoorsteen voldoende trek had. Ik hoor mijn moeder nog zuchten tijdens deze klus, waarbij ze op haar knieën voor de kachel lag. Als de kachel aan was, moest hij regelmatig bijgevuld en eventueel weer wat getemperd worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.