vrijdag 13 maart 2009

Voorkomen van schulden

14/03/2009
In deze economisch slechte tijden vraag je je misschien af, hoe voorkom ik dat ik schulden krijg? Heel belangrijk is dat je als je schulden hebt, meer betaalt voor hetzelfde ding dat je aanschaft. Je wilt bijvoorbeeld een mooie nieuwe computer kopen: stel je wilt een Acer computer bij Wehkamp kopen. Dat kun je op verschillende manieren doen:
- je hebt het geld en je betaalt de computer contant, je betaalt dan 699,-
- je hebt het geld niet en je gaat per maand betalen, je kunt hier maximaal 68 maanden (ruim 5,5 jaar) over doen en betaalt dan 16 euro per maand. Je betaalt dan 1082,54. Je betaalt dus in totaal 383,54 meer dan je gedaan zou hebben als je direct betaald had! Deze afbetaling heet ook wel consumptief krediet.
Wat wil je liever, een computer voor 699,- of dezelfde voor 1.082,54? Ik zou het wel weten! Hetzelfde verhaal zou ik kunnen vertellen over dingen die nog véél noodzakelijker zijn, bijvoorbeeld een wasmachine of een stofzuiger.
Om nu te zorgen dat je niet hoeft te lenen, moet je zorgen dat je elke maand geld overhoudt, dat je minder uitgeeft dan er binnenkomt. Van dit spaarpotje, ook wel buffer genoemd, koop je dan je noodzakelijke aankopen, zodat je geen rente hoeft te betalen.

Trap ook niet in de val om aankopen met een creditcard te kopen, dan lijkt het of je contant betaald hebt, maar dat is niet zo, want ook op de creditcardschuld betaal je rente en vaak niet zo weinig ook.

1 opmerking:

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.