vrijdag 20 februari 2009

Bezuinigingstips februari 2009 deel 2

Ik word per mail benaderd om mee te doen aan (radio)programma’s over de crisis. Eigenlijk wil ik niet uit de anonimiteit treden, ik heb het te druk en de reis is mij te lang. Wat een gedoe zeg, om helemaal vanuit het uiterste noord-oosten van Nederland naar het westen van het land te reizen met trein en bus, ik ben uit en thuis wel 6 à 7 uren onderweg. Daarnaast heb ik het druk genoeg met werk en de zorg voor mijn moeder en mijn dochter. Ik voel me natuurlijk wel erg vereerd.
Ongeveer een week geleden, heb ik hier een heleboel bezuinigingstips gegeven. Daar wil ik nu een aanvulling op geven. Allereerst wil ik benadrukken dat vooral mijn tip 3, 4, 9, 10, 11, 15 en 16 van de afgelopen week mij veel geld bespaard hebben, echt een paar duizend euro per jaar.
Maar ook kleine beetjes helpen om te zorgen dat je niet in "armoede" vervalt:
shampoo – koop huismerk shampoo en gebruik per keer een klein beetje, als de fles bijna leeg is, kun je toch nog een aantal keren je haar wassen door wat water in de fles te doen.
douchegel – ook hiervan is een beetje al genoeg, ook water toevoegen aan het laatste restje
tandpasta – ik heb huismerk pasta van de AH, je hebt eigenlijk maar weinig tandpasta nodig, een hoeveelheid ter grootte van een kleine hazelnoot is genoeg. Als de tube bijna leeg is en er geen pasta meer uit wil komen, knip ik het bovenste deel van de tube en gebruik dit als dekseltje. Het is werkelijk verbazend hoeveel tandpasta er nog in de tube zit. Daar doe ik bijna nog een week mee.
wc papier – neem niet meer velletjes dan nodig en leer je kind(eren) ook niet meer dan nodig te gebruiken. Sommige bezoekers hier gebruiken per keer bijna een halve rol, ongelooflijk gewoon.
wasmiddel – neem een goedkoop wasmiddel dat goed uit de test komt. Realiseer je dat de aanbevolen hoeveelheid wasmiddel die op het pak staat rechtsstreeks van de fabrikant komt, die wil aan het wasmiddel verdienen, hoe meer jij gebruikt, hoe meer hij verdient. Ik gebruik minder wasmiddel en mijn was ruikt fris en is goed schoon.
brood – gebruik alle brood en gooi niets weg. Door brood in de vriezer te bewaren, hoef je geen oud brood te eten. Mocht er toch brood wat oud geworden zijn, droog het en maak er paneermeel van. Ook kun je er lekkere toetjes van maken: wentelteefjes.
groenten en fruit – plan goed en zorg dat je niet te veel aanschaft en gooi niets weg. Vries als het enigszins mogelijk is de resten in of conserveer op een andere manier. Kook van oude appels lekkere appelmoes.
koop geen luxe producten, maar koop ook geen vieze troep – sommige goedkope producten zijn echt niet lekker: sommige koekjes, chocolade, vleesproducten. Gewoon niet kopen dus, anders gooi je het alleen maar weg.
bij koken met recepten – gebruik minder vlees en vis en gebruik andere soorten. Bijvoorbeeld: in een recept staat dat je voor 4 personen 1 kg gehakt gebruikt. Daar maak ik dan 500 à 600 gram van.
In plaats van kabeljauw gebruik ik goedkopere witvis, zoals koolvis. Vaak kun je een (aantal) ingrediënt(en) ook weglaten.
Zoals ik al zei, ook kleine beetjes helpen. Het devies is vooral: niets weggooien en niet duur inkopen.
Over het weggooien van voedsel heb ik hier een blogje geschreven. Met het niet weggooien kun je ook veel geld besparen.
Misschien heb je nog veel meer tips om te bezuinigen? Laat een reactie achter, dan kunnen andere lezers hiervan profiteren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.