maandag 26 januari 2009

Nieuws

26/01/2009
Volgens het laatste nieuws heeft de provincie Groningen het spaargeld uit IJsland met rente terug! Voor de provincie Groningen ging het om 20,9 miljoen euro. Ik weet niet of er verband is, maar de gehele IJslandse regering is inmiddels opgestapt. Hopelijk krijgen ook particuliere spaarders die meer dan 100.000,- euro op IJsland hadden staan hun geld ook terug.
Verder worden er overal banen geschrapt:
bij ING 7000 banen, volgens de berichten voornamelijk in het buitenland
bij Philips gaat het wereldwijd om 6000 banen
bij Corus 3500 banen, waarvan 800 in Nederland
Het is alsof je een emmer leeggooit! Arme werknemers die nu ontslagen worden, het zal lastig worden om ander werk te vinden, door alle ontslagen die nu plaatsvinden. Al die mensen moeten nu bij ons consuminderaars leren hoe je "de tering naar de nering" kunt "zetten". Dit is een oud spreekwoord voor: je uitgaven aanpassen aan je verminderde inkomen. Maar dat valt niet altijd mee, zeker als je met veel vaste lasten zit die gebaseerd zijn op een hoger inkomen. De WW is 70% van het laatstgenoten loon, alleen de eerste 2 maanden is het percentage iets hoger, namelijk 75%. Het nare is dan ook nog, dat een werkeloosheidsuitkering eindig is, na verloop van tijd (maximaal 38 maanden) kom je "automatisch" in de bijstand terecht. Ik wens iedereen die ontslagen is/wordt heel veel sterkte!
N(euro)otje heeft als reactie dat bijzondere vergoedingen en beloningen vervallen als je werkloos wordt, waardoor het inkomen nog meer daalt. Dat klopt helemaal. Als je bijvoorbeeld regelmatig overwerkt, valt dit niet onder het gewone loon. De WW is helaas gebaseerd op het gewone loon, de extra’s kun je vergeten!
Ook nog positief nieuws: de fietsende werknemer is gemiddeld minder vaak ziek. Dat gaat voor mij in ieder geval op, ik ben 2,5 jaar geleden voor het laatst ziek geweest. Sinds ik verhuisd ben en ik 50 minuten per dag moet fietsen, ben ik niet meer ziek geweest! Natuurlijk besparen deze werknemers ook veel geld. Dat is 1 van de redenen waarom ik fiets, maar niet de voornaamste. Het gaat mij in de eerste plaats om mijn gezondheid, maar ook om geld voor de sportschool en vervoer uit te sparen. Mijn werkgever heeft het ook financieel heel aantrekkelijk gemaakt om te fietsen. Over 2008 heb ik, omdat ik fiets, een onbelaste reiskostenvergoeding gekregen van 486 euro.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.