woensdag 31 december 2008

Consuminderen op oudejaarsdag

31/12/2008
Hoe consuminder je op de laatste dag van het jaar? Er zijn wel wat mogelijkheden om te consuminderen:
– Schenk een lekkere eigengemaakte vruchtenwijn ipv champagne. Maar daar moet je wel je voorbereidingen voor hebben getroffen door maanden van tevoren wijn te hebben gemaakt. Ik heb dat niet, ik heb nog nooit zelf wijn gemaakt, mijn broer wel, die had vroeger altijd heerlijke vlierbessenwijn. Maar dat wordt dus hier een goedkoop supermarktwijntje, van de Aldi of zo.
– Bak zelf oliebollen. Dit heb ik zeker 15 jaren achter elkaar gedaan, maar door de vreselijke, vettige oliebollenwalm die daarbij ontstond, ben ik daar op een gegeven moment mee opgehouden. Mijn keuken en zeker mijn fornuis was meteen rijp voor een zware schoonmaakbeurt. Ik maakte altijd wel 50 oliebollen en ook nog 30 appelbeignets. We vierden dan oud en nieuw bij vrienden, waar we deze oliebollen en appelbeignets mee naar toe namen, hele emmers vol. Heerlijk, dat wel, maar slecht voor mijn lijn. Ik heb nu een open keuken. Dit jaar heb ik een zak met 10 oliebollen bij de Albert Heijn gekocht. Ook lekker en lijnvriendelijker dan de gigahoeveelheden van vroeger.
– Maak zelf hapjes zoals gevulde eieren, gevulde tomaatjes, gevulde bleekselderij etc.
Ik vind vooral hapjes die niet al te zwaar op de maag liggen heerlijk op oudejaarsdag.
– Koop geen vuurwerk, maar bewonder vuurwerk van anderen.
Lieve lezers en medebloggers,
ik wens jullie een zeer voorspoedig 2009!
in lokkich nij jier (Fries)
prospero año nuevo (Spaans),
a happy new year (Engels),
ein gutes neues Jahr (Duits),
une bonne année prochaine (Frans)
veul heil int neijjoar (Gronings)
Hopelijk gaat het financieel volgend jaar weer een stuk beter in deze wereld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.