vrijdag 10 oktober 2008

Krediet crisis

Ik heb de afgelopen nacht, nadat ik gehoord had dat het goed komt met het geld van mijn dochter, heel lekker geslapen. Maar het lijkt wel of de kredietcrisis nog steeds erger wordt. Wanneer houdt dit ooit weer op? De regering houdt de moed er in. Ik blijf ook hopen dat het allemaal wat meevalt. Maar het geld van beleggers en pensioenfondsen verdampt waar je bijstaat!
Gelukkig heb ik in de afgelopen jaren geleerd met weinig rond te komen, voor mezelf maak ik me geen grote zorgen over mijn pensioen, al baal ik wel, vooral wat mijn beleggen betreft.
Ik beleg vanaf 1999 via het Oranje Investeringsfonds van de FBTO. Ik heb de folder nog. Het woord beleggen werd toen in de folder niet of nauwelijks genoemd, er werd gesproken van sparen met een hoog belastingvrij rendement en een spaarverzekering. Ik zat indertijd in de bijstand (!) en was gelokt door de hoge rendementen die voorgespiegeld werden. Het rendement na 15 jaar was mogelijk tot wel 19%. Ik zou dan bij een inleg van f 9000, een kapitaal kunnen krijgen van f 36.833,-. In euro’s: inleg €4090,-, opbrengst na 15 jaar €16.742,- belastingvrij! Er zouden 1e klas Nederlandse aandelen van gekocht worden. De gemiddelde rendementen waren in de jaren voordat ik mijn contract afsloot 26,7%. Wie wil dat nou niet! Van een financiële bijsluiter was in die tijd nog geen sprake. Er stond in de kleine lettertjes wel iets over risico, maar ik dacht dat dat wel mee zou vallen.
De waarde van mijn inleg was tot 2008 ongeveer gelijk aan de inleg + een minimale rente, maar gelukkig was de hele inleg er in ieder geval nog.
Het rendement was al vrij laag, maar nu vrees ik het ergste. Het gaat gelukkig niet om grote geldbedragen, ik leg 15 jaar lang maandelijks €22,68 in, in totaal na 15 jaar 4090 euro inleg. Ik ben benieuwd naar het rendement in juni 2014!
Ik had gehoopt dat ik dan op mijn 61e nog een mooi zakcentje zou krijgen en een leuke reis zou kunnen maken naar een ver land. Ik vrees dat de leuke reis virtueel moet plaatsvinden en ik op een scherm mooie landschappen ga bekijken en niet in het echt. Misschien kan ik er een nieuwe computer van kopen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.