zaterdag 20 september 2008

Gestikt in isoleercel

20/09/2008
Ik ben geschokt en heel kwaad over het bericht op nu.nl dat een man overleden is in een isoleercel omdat hij gestikt is in brood. Ook in Nova kwam dit bericht aan de orde. Het raakt mij diep dat zoiets kan gebeuren. Zoals ik reeds in eerdere blogs schreef, is de vader van mijn kinderen ook een psychiatrisch patiënt die nu al weer ruim 10 jaar in psychiatrische instellingen verblijft. In de periode daarvoor was hij ook regelmatig opgenomen met psychoses. Hij wordt en werd tijdens psychosen vaak zo zwaar onder de medicijnen gezet ("platgespoten") en geïsoleerd, dat hij ook regelmatig bang is geweest te zullen stikken in voedsel of eigen braaksel. Het is namelijk zo, dat de medicijnen je mogelijkheid tot bewegen en bijvoorbeeld omdraaien, ernstig belemmeren, je kunt niets meer, vandaar de naam "platspuiten". 
In Nova wordt melding gemaakt van de dood, in de afgelopen 4 jaar, van tenminste 10 psychiatrische patiënten die in een isoleercel verbleven. Diep triest!
Waar heeft het voornamelijk mee te maken? Met geldgebrek en personeelsgebrek. Er kan te weinig zorg geboden worden om mensen die in de war zijn een veilige omgeving te bieden. Daarom worden deze mensen opgesloten, soms wekenlang, in een cel die kaler is dan een gevangeniscel.
Ik weet hoe een isoleercel (officieel: separeerruimte) er uitziet, ik heb de afgelopen 30 jaar zeker 20 isoleercellen van binnen mogen zien.
Ik hoop dat er door de publiciteit rond de dood van Wim wat gaat veranderen aan de omstandigheden voor ernstig zieke psychiatrische patiënten. Met dank aan de vrienden en familieleden van Wim die rond zijn sterven de publiciteit zochten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.