maandag 29 september 2008

Financiële sector in crisis

29/09/2008
Armoede3Armoede2De berichten stromen ons tegemoet: de AEX-index zakt fors en ook op Wallstreet gaat het nog steeds heel moeizaam. In de kranten lees ik dat we waarschijnlijk een economische crisis tegemoet gaan. Sombere berichten alom. Een greep uit de titels van berichten op Nu.nl:
Kapitalisme dicht bij ineenstorting
Afkoelende economie raakt bouwsector
Zwarte dag raakt Damrak


Ik vrees dat mijn pensioen lager uit gaat vallen dan verwacht! Misschien is het bedrag wel hetzelfde als in het laatste pensioenoverzicht, maar kan ik er een stuk minder van kopen door een gierende inflatie? Zou het net als na de beurskrach op Wallstreet in 1929 vele jaren economisch slecht gaan? Honderdduizenden werklozen, honger en armoede? Nou ja, we hebben in ieder geval al een voedselbank en er zijn een heleboel kringloopbedrijven. Die hoeven we in Nederland niet meer op te zetten.
Gelukkig heb ik geen Legio lease aandelen meer, dus daar hoef ik geen pijn in mijn buik meer van te krijgen.
Ik vind het een heel complex geheel, deze crisis, hoe zorgen we er met ons allen in vredesnaam voor dat het weer de goede kant uitgaat? Ik ben geen econoom en ben ook nauwelijks economisch geschoold. Maar ook alle economen hebben tot nu toe nog geen echt goede resultaten weten te behalen.
Ik heb medelijden met de echt arme mensen op deze wereld, die zijn het grootste slachtoffer van dit hele gedoe! Mensen aan de onderkant van de samenleving in Europa en ook mensen in Afrika en Azië. Als het met de economie slechter gaat, merken zij dit nog het meest. Voor hen is minder overheidsgeld of ontwikkelingshulp beschikbaar. Door de slechte economie zal de uitvoer van sommige grondstoffen flink inzakken. Een strenge winter in Europa of een droogteperiode in Afrika of Azië of nog weer eens een oorlog zal de dood veroorzaken van heel veel mensen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.