maandag 5 mei 2008

Hoe houd ik mijn uitgaven laag en eet ik toch gezond?

05/05/2008
Hoe zorg je ervoor dat de kosten voor huishoudelijke uitgaven niet uit de hand lopen:
a. zorg dat je niet met een lege maag boodschappen doet. Lekkere trek zorgt voor impulsaankopen.
b. koop geen A-merken, maar huismerken
c. koop geen klaargesneden aardappels, groente, salades en fruit, maar schil en snij het zelf thuis. Over het algemeen blijven de vitamines veel beter bewaard en vaak zijn klaargesneden en voorverpakte groenten 2 tot 3 x zo duur. Je betaalt erg veel geld voor het gemak.
d. zoek grote, gave exemplaren uit als groente en fruit per stuk verkocht worden. Bloemkolen, komkommers, courgettes, spitskolen en ananas worden bijna altijd per stuk verkocht. Er is soms een behoorlijk verschil in omvang en gewicht. De rest kun je bewaren in koelkast of vriezer.
e. koop geen kant-en-klare maaltijden zoals stoommaaltijden, pizza en quiche, maar koop 2e hands een (aantal) basiskookboeken en ga leren koken. Vaak is de samenstelling van kant-en-klaar maaltijden niet erg gezond: te weinig groenten, te zout en te vet. Zelf maken is een stuk goedkoper en gezonder.
f. koop ook geen andere half-klaar producten zoals spaghettisauzen en pannenkoekenmix. Zelfgemaakte spaghettisaus kost een kwart van het product in potjes. Met (volkoren)meel, melk en eieren kun je prima pannenkoeken bakken.
g. koop geen kleine hoeveelheden, bijvoorbeeld 1/2 liter melk, of minibekertjes yoghurt, maar koop grote hoeveelheden, dat is per liter veel goedkoper. Maak daarbij wel een goede inschatting of je het product opgebruikt binnen de tijd, want weggooien maakt het product weer duurder.
h. koop geen 1-persoonsverpakkingen toetjes, zie g.
i. koop afgeprijsd vlees en vries het in, of gebruik het direct. Maar kies bij dit vlees geen dure varianten, want dan ben je toch nog weer duur uit.
j. kies vaker voor vegetarische maaltijden, met tempeh, tofu of tahoe of linzen of iets degelijks. Koop daarbij de goedkope basis-varianten die je zelf moet kruiden, koken etc
k. wees heel spaarzaam met frisdranken, bier of wijn. Je hebt het niet nodig en ze zorgen voor extra caloriën. Maak potten thee en maak van limonadesiroop en een halve citroen heerlijk frisse limonade. Gekoeld kraanwater is ook héérlijk op een warme dag!
l. koop appels, sinaasappels en bananen in plaats van duurder fruit zoals mango’s etc. Met twee stuks fruit per dag heb je geen peperdure vitaminedrankjes of -pillen meer nodig.
m. koop groenten van het seizoen, dus geen met vliegtuig ingevlogen sperciebonen of spinazie in januari, maar kies voor (zuur)kool, winterwortelen, uien etc. ze zijn goedkoop, gezond en zorgen voor een minder hoge milieubelasting.
n. kies als je groenten buiten het seizoen wilt eten, voor conserven of diepvries. Die groenten zijn in het hoogseizoen in Nederland geteeld en door de manier van bewaren betaalbaar gehouden.
o. kies ook bij tandpasta, wasmiddel, shampoo, wc-papier etc de goedkope huismerk-varianten bij voorkeur in grootverpakkingen of in de aanbieding. Een supermarkt als Albert Heijn heeft regelmatig aanbiedingen en niet alleen de A-merken zijn dan goedkoper, maar ook hun huismerk is vaak in de aanbieding.
Sommige mensen zweren bij een van te voren opgesteld weekmenu, waar ze hun inkoopplanning op aanpassen. Ik ben zelf meer een mens van het laatste moment. Ik heb een basisvoorraad in huis, waarmee ik kan variëren.

Update (met dank aan zuuneg en Spaarvarkentje):
- maak slim gebruik van je vriezer: ontdooi alleen de hoeveelheid brood die je nodig denkt te hebben en als je warm eten overhoudt, vries je het in, zodat je niets hoeft weg te gooien. Je kunt wekelijks een kliekjesdag instellen.
- behalve het huismerk hebben veel winkels ook een extra goedkoop merk, zoals Euroshopper bij de Albert Heijn. Meestal moet je om deze artikelen te bemachtigen op je knieën door de supermarkt kruipen. Daarnaast is de kwaliteit van deze artikelen soms iets minder. Maar als je weinig geld hebt om uit te geven, is het een heel verstandige keus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.