zondag 27 april 2008

Minder luxe

27/04/2008
Kiezen voor minder luxe in het leven kan verschillende oorzaken hebben: schulden willen wegwerken, bewust willen consuminderen omdat overconsumptie niet goed bevalt, sparen voor een (droom)wens en er is vast nog veel meer. Sommige mensen noemen minder luxe "back to basics". Wat mij opvalt is dat dit "back to basics" voor iedereen heel verschillend is.
De een die tot dusver vooral uit eten ging of eten liet bezorgen, vindt het opwarmen of afbakken van eten en het open trekken van een zak salade al flink minder luxe. De ander verstaat onder minder luxe leven zelf voedsel verbouwen en (bijna) zelfvoorzienend leven. Weer een ander koopt zoveel mogelijk alleen basisproducten als meel en verse ongesneden groenten en bakt, snijdt en kookt alles zelf.
Ook wat kleding betreft kan minder luxe leven heel verschillend benaderd worden. Het is zeer afhankelijk van hoe mensen leefden voordat ze gingen consuminderen. Als je alleen designerkleding koopt en rond €800,- per maand aan kleding uitgeeft, heb je een heel andere uitgangspositie dan wanneer je confectiekleding koopt en misschien €80,00 per maand uitgeeft. Als je dan overgaat naar zelfmaakkleding en 2e handskleding uit de kringloop is er een heel verschil.
Is de de computer, de wasmachine en de auto wegdoen een manier van consuminderen? Zonder computer kan ik echt niet meer en de wasmachine zou ik ook nooit willen missen. Ik kan zonder de auto, maar ik mis hem toch echt wel! Het was soms een heel handige manier van vervoer.
Welke luxe wil jij houden?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.