zondag 28 februari 2016

Ik hoor je niet!!!

Erg veel mensen irriteren zich mateloos aan achtergrondgeluiden op radio en tv en ook aan het volume van reclames.
Programma's waarbij een achtergrondmuziekje tegelijk met gesprekken worden gepresenteerd geven verstaanbaarheidsproblemen voor mensen die niet goed horen.

Nu is er een actie voor een petitie gestart om daar aandacht voor te vragen: ik hoor je niet!

Noord-Hollands Dagblad : Het doel is om zo veel mogelijk handtekeningen te verzamelen en deze aan te bieden aan vertegenwoordigers van publieke en commerciële omroepen.
Stichting Hoormij (meer info: stichtinghoormij.nl) staat vierkant achter onze actie ’Ik hoor je niet!’ en wil deze op alle mogelijke manieren ondersteunen, zegt Rennie van Moolenbroek. Programmamakers bagatelliseren volgens haar de slechte beluisterbaarheid van gesproken woord door achtergrondgeluid. Terwijl maar liefst 60 procent van de 75-plussers slechthorend is!
,,Een hoortoestel versterkt niet alleen spraak, maar ook de omgevingsgeluiden. Luisteren kan dan een stuk minder aangenaam worden. Er zijn hoortoestellen die spraak herkennen en extra versterken, maar bij het luisteren naar radio en tv werkt dit minder goed. Dat geldt ook voor ringleidingen en infrarood-apparatuur. De beste oplossing is gewoon een duidelijk scheiding tussen gesproken woord en het overige geluid.”

Uit onderzoek blijkt dat slechthorendheid voorkomt bij maar liefst 60 procent van de 75-plussers. Het probleem wordt vaak gevormd door een combinatie van verslechtering in de oren (bijvoorbeeld door slijtage, ziekte of lawaaiblootstelling) en de invloed die dat heeft op de hersenen en daardoor het gedrag van mensen. Behandeling is daarom vaak ook een samenspel van audiologen en psychologen, legt dr.ir. Jan de Laat uit die als audioloog verbonden is aan het Leids Universitair Medisch Centrum.
Om zelf te ervaren hoe gehoorverlies klinkt, verwijst hij naar de website oorcheck.nl. Daar kun je ervaren hoe stemmen in verschillende situaties klinken bij gehoorverlies. Dramatisch! Het zou goed zijn als programmamakers dat eens horen. Op deze website staan ook verschillende gehoortesten en veel nuttige informatie over het voorkomen van gehoorschade.
 Bron: Noord-Hollands Dagblad 

Ik vind het een heel goede actie en ik roep iedereen dan ook op om de petitie te tekenen!
Dat kun je hier doen: http://www.petities24.com/ik_hoor_je_niet

5 opmerkingen:

  1. Goed initiatief! Ik 'hoor' vaak dat mijn gehoor bovengemiddeld goed is :-) Dat geldt niet voor iedereen. De petitie is getekend :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Geweldig initiatief, getekend natuurlijk.

    Veel delen!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik erger me aan achtergrond geluiden. Achtergrondgeluiden irriteren mij. Irriteren aan bestaat niet, hoewel het de laatste jaren veel gebruikt wordt. Ik heb de petitie getekend.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik ben helemaal niet doof maar erger me ook al jaren groen en geel aan dat ge-kedeng kedeng boem op radio en tv. Heb wel eens een mail gestuurd naar zo'n programma maar: "wij herkennen ons hier niet in" is dan het antwoord. En : we hebben nog nooit klachten gehad. (met z'n allen mailen naar de omroep dus) Met andere woorden, niet zo zeuren mevrouwtje. Ik heb de petitie getekend natuurlijk.
    Joanne

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Helemaal mee eens. Goed dat je op deze manier de petitie onder de aandacht brengt. Ik heb getekend.

    N.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.